Топ вести
21.04.2018 - Да избягаш от родината! Хиляди българи търсят по-добър живот в Гърция (видео)
21.04.2018 - 29 годишен влиза в надпреварата за община Макреш (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - Мария Димитрова – „Зов Нюз“ : Заплашиха ме след като направих интервю, с внука на хванатата жена с наркотици, на летището в Цюрих (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - Димитър Стоянов от „Биволъ“: Недоумявам как години наред органите на реда във Враца не предприеха нищо срещу ОПГ, разпространяваща наркотици (Темите – сезон 5)
21.04.2018 - „Welcome to Loutraki“ – BG version (Темите – сезон 5 )
20.04.2018 - Премиера: Темите – сезон 5 (Екипът на предаването на гости в слънчево Лоутраки)
20.04.2018 - БДЖ предварително ще продава билети за празниците
20.04.2018 - Проведе се първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата
20.04.2018 - Григор Димитров на полуфинал в Монте Карло
20.04.2018 - Румен Радев от Монтана: „Трябва да спрем да говорим, че Северозападът е най-бедният регион в Европа и България“
Турлаци и торлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик и Стакевци

Турлаци и торлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик и Стакевци

Eжегодният празник на турлаците и торлаците от двете страни границата бе по инициатива на Турлашко дружество „Ждребче“ град Белоградчик.

Този път по решение на ръководството на турлашкото дружество, гостите от западната съседка бяха посрещнати в село Стакевци. Те имаха възможността да посетят един от най-старите храмове в региона „Свето Възнесение господне“, строен от 1822 до 1850 година, също „Алеята на героите“ с паметници на загиналите във войните от селото. След кратката разходка в хубавия есенен ден те посетиха и „Берчината къща“, една от стакевските къщи за гости, където опитаха ястия и специалитети, типични за турлашката кухня. Тук бяха приветствани от кмета на селото Иван Иванов, а библиотекарят Димка Цветичова и стакевските баби представиха песни – изворен фолклор и старинния народен танц „Бибичи“.
Гостите посетиха и Белоградчишката крепост и търговската мрежа в града, а по-късно заедно с всички участници в празника на турлаците си дадоха среща в един от местните ресторанти, където се състоя най-многочислента турлашка среща. А най-радостното е, че разширяването на обхвата чрез нови членове и симпатизанти е за сметка на подмладяването състава на дружеството. И тази тенденция се наблюдава във всички общини.
Благодарение на предварително проведената активна работа от организаторите на форума, той се състоя отново в пълния формат, като освен гостите от Сърбия, членове на дружеството „Тимочана-Торлака“ село Миничево, участваха и представители на турлашката и торлашката етнографска група от общините Белоградчик, Чупрене и Чипровци.
От сръбска страна в събитието участваха Младен Стеванович- от ръководството на торлашкото дружество и водач на делегацията, Драгиша Люпкович, Зоран Янкович- кмет на село Витковац, Златомир Първулович и представители на селата Ново Корито, Миничево и Яковац.
От българска страна присъстваха Любомир Веселинов- председател на турлашкото дружество в Белоградчик, а в залата бяха кметът и зам. кметът на община Белоградчик Борис Николов и Антон Трифонов, кметът на село Салаш Румяна Алексиева, кметският наместник на кметство Чифлик Савинка Спасова, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, кметът на с. Горни лом Илиян Михайлов, кметът и зам. кметът на община Чипровци – Пламен Петков и Илия Илиев, Цветана Замфирова- председател на общинския съвет, кметът на село Превала – Иван Вълчаров, членове, приятели и симпатизанти на дружеството. За първи път сред гостите бяха и представители на общините Кула и Димово.
Турлашката вечер започна с традиционните слова на ръководителите на дружествата, а от сръбска страна по повод на 20-годишния юбилей на тяхното дружеството бяха връчени грамоти за успешно сътрудничество на Турлашко дружество „Ждребче“, община Чупрене и кметство СалашВечерта продължи с много музика, песни и танци, а турлаците се доказваха най-вече в народните хора като влагаха цялата си емоция и темперамент. И домакините и гостите се представиха много добре като с голяма лекота и умение играеха и български и сръбски и влашки хора. За прекрасната и незабравима вечер спомогнаха двата оркестъра – от Враца и „Феникс“- Белоградчик и диджей Петър Захариев, вдигнали тонуса и градуса на настроението на всички празнуващи.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder