Топ вести
20.05.2018 - Балотаж в Макреш! Кандидатът на БСП Митко Антов влиза в битка с независимия Веселин Велков ( Частични местни избори-2018)
20.05.2018 - Изборите в Макреш приключиха! #Kой ще седне на кметския стол? (Частични местни избори – 2018 )
20.05.2018 - 66,6% избирателна активност в община Макреш към 17 часа ( Частични местни избори-2018 )
20.05.2018 - Над 50 % активност в община Макреш към 14 часа (Частични местни избори – 2018)
20.05.2018 - 28,87% избирателна активност към 11 часа в община Макреш (Частични избори 2018)
20.05.2018 - Старт на изборния ден в община Макреш ( Изборно студио на Видин Вест)
19.05.2018 - Декатур изкара Монтана да спортува
19.05.2018 - Институт за модерна политика: „Промените в правния режим на лотарийните игри ще ощетят бюджета, бизнеса и хората.“
18.05.2018 - Изложба в музей „Кръстата казарма“ показва традиционно народно облекло от видинско
18.05.2018 - Над 600 деца демонстрираха спортни умения в традиционния спортен празник „Децата на Враца спортуват“
Турлаци и торлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик и Стакевци

Турлаци и торлаци от Северозападна България и Югоизточна Сърбия се срещнаха в Белоградчик и Стакевци

Eжегодният празник на турлаците и торлаците от двете страни границата бе по инициатива на Турлашко дружество „Ждребче“ град Белоградчик.

Този път по решение на ръководството на турлашкото дружество, гостите от западната съседка бяха посрещнати в село Стакевци. Те имаха възможността да посетят един от най-старите храмове в региона „Свето Възнесение господне“, строен от 1822 до 1850 година, също „Алеята на героите“ с паметници на загиналите във войните от селото. След кратката разходка в хубавия есенен ден те посетиха и „Берчината къща“, една от стакевските къщи за гости, където опитаха ястия и специалитети, типични за турлашката кухня. Тук бяха приветствани от кмета на селото Иван Иванов, а библиотекарят Димка Цветичова и стакевските баби представиха песни – изворен фолклор и старинния народен танц „Бибичи“.
Гостите посетиха и Белоградчишката крепост и търговската мрежа в града, а по-късно заедно с всички участници в празника на турлаците си дадоха среща в един от местните ресторанти, където се състоя най-многочислента турлашка среща. А най-радостното е, че разширяването на обхвата чрез нови членове и симпатизанти е за сметка на подмладяването състава на дружеството. И тази тенденция се наблюдава във всички общини.
Благодарение на предварително проведената активна работа от организаторите на форума, той се състоя отново в пълния формат, като освен гостите от Сърбия, членове на дружеството „Тимочана-Торлака“ село Миничево, участваха и представители на турлашката и торлашката етнографска група от общините Белоградчик, Чупрене и Чипровци.
От сръбска страна в събитието участваха Младен Стеванович- от ръководството на торлашкото дружество и водач на делегацията, Драгиша Люпкович, Зоран Янкович- кмет на село Витковац, Златомир Първулович и представители на селата Ново Корито, Миничево и Яковац.
От българска страна присъстваха Любомир Веселинов- председател на турлашкото дружество в Белоградчик, а в залата бяха кметът и зам. кметът на община Белоградчик Борис Николов и Антон Трифонов, кметът на село Салаш Румяна Алексиева, кметският наместник на кметство Чифлик Савинка Спасова, кметът на община Чупрене Ваньо Костин, кметът на с. Горни лом Илиян Михайлов, кметът и зам. кметът на община Чипровци – Пламен Петков и Илия Илиев, Цветана Замфирова- председател на общинския съвет, кметът на село Превала – Иван Вълчаров, членове, приятели и симпатизанти на дружеството. За първи път сред гостите бяха и представители на общините Кула и Димово.
Турлашката вечер започна с традиционните слова на ръководителите на дружествата, а от сръбска страна по повод на 20-годишния юбилей на тяхното дружеството бяха връчени грамоти за успешно сътрудничество на Турлашко дружество „Ждребче“, община Чупрене и кметство СалашВечерта продължи с много музика, песни и танци, а турлаците се доказваха най-вече в народните хора като влагаха цялата си емоция и темперамент. И домакините и гостите се представиха много добре като с голяма лекота и умение играеха и български и сръбски и влашки хора. За прекрасната и незабравима вечер спомогнаха двата оркестъра – от Враца и „Феникс“- Белоградчик и диджей Петър Захариев, вдигнали тонуса и градуса на настроението на всички празнуващи.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder