Гласуваме за крепостта „Баба Вида“ в Годишните награди за туризъм 2017

Гласуваме за крепостта „Баба Вида“ в Годишните награди за туризъм 2017

Конкурсът се провежда от Министерството на туризма, а годишните награди ще се връчат в няколко раздела. Крепостта „Баба Вида“ е номинирана в категория „Изборът на българите“.

Историческата забележителност е непреходен символ на Видин. Тя е единственото напълно запазено средновековно отбранително съоръжение в България, изградено върху стари римски основи от античния град Бонония. Българският градеж е от втората половина на Х в., който по стил и характер е различен от римския. Средновековният замък непрекъснато е разширяван и надстрояван през вековете. Активният строителен период е от епохата на Видинското княжество, играло важна роля в политиката на Втората българска държава. Най-голямата промяна е направена от цар Иван Срацимир (1355-1396), чието име се свързва с построяването на най-високата кула. През XVII в. и началото на XVIII в. крепостта е пригодена за използването на огнестрелно оръжие, като едно от доказателствата за това е тунелът към стрелковата тераса. Със своите внушителни каменни бастиони и кули, с многобройните си бойници и помещения с различно предназначение, тя е съхранила богатата история на Видин. „Баба Вида” е уникална средновековна крепост и паметник на културата от национално значение.
Припомняме, че Община Видин получи правото да управлява собствеността на крепостта „Баба Вида“. На 22.03.2017 г. кметът Огнян Ценков и председателят на Управителния съвет на Фондация „Созопол“ Кирил Арнаутски подписаха меморандум за сътрудничество в областта на опазването, проучването и популяризирането на обекти на природното и културното наследство. С подписването на меморандума Общината получи като дарение от фондацията проектната документация за реставриране, консервация и социализация на крепостта.
За нашата историческа забележителност може да гласувате :TУК
Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder