Европейският съд за правата на човека отхвърли искането за разширяване на президентските правомощия

Европейският съд за правата на човека отхвърли искането за разширяване на президентските правомощия

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли искане на турската основна опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) по повод резултатите от референдума на 16 април за разширяване на президентските пълномощия, предадоха световните агенции и турските медии.
Съдът постанови, че като се имат предвид обстоятелствата, свързани с темата, жалбата е несъвместима с положенията от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи и затова се отхвърля като неприемлива, се казва в решението на ЕСПЧ, публикувано днес на сайта на съда, информира ТАСС.
Един от основните аргументи в искането на турската опозиционна партия бе „некоректно преброяване на гласовете след референдума“. ЕСПЧ поясни, че се занимава с разглеждане на въпроси, свързани със „свободни избори в разумни промеждутъци от време“ и при „избори за законодателна власт“, а референдумите не се отнасят към тази категория.
На състоялия се на 16 април референдум за въвеждане на президентска система на управление в Турция 51,4 процента от турските граждани гласуваха с „да“ за поправките. Опозицията обяви, че смята за незаконно решението на Висшата избирателна комисия на Турция (ВИК) да приеме за валидни бюлетини без необходимите печати.
В края на април Върховният съд на Турция отказа да приеме иска на НРП, след което кемалистката формация заяви, че иска да оспори решението на ВИК в ЕСПЧ.

Източник:БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder