Повече пари за култура отдогодина

Повече пари за култура отдогодина

Парламентът отпусна допълнителни 254 хиляди лева за заплати в сферата на културата за 2018 г. Така предвидените средства за персонал в бюджета на Министерството на култура ще са общо 101 727 300 лева, решиха депутатите с приемането на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за следващата година.
Увеличението на средствата отива по направление „Политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование“.
В срещите си с парламентарните групи преди приемането на бюджета синдикатите поискаха увеличаване на средствата за заплати в сферата на културата.
Чавдар Велинов от „БСП за България“ посочи, че ще има 14 процента увеличение на единните разходни стандарти на читалищата и регионалните библиотеки, а за сценичните изкуства – 10 млн. лева повече от 2017 г. Това означава, че заплатите в сектора ще бъдат увеличени само с 6 процента, изчисли той.
В бюджета за догодина за политика в областта на създаване и популяризиране на съвременно изкуство в страната и в чужбина и достъп до качествено художествено образование са отделени 151 366 900 лева, за политика в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство – 18 949 800 лева, а по бюджетната програма „Администрация“ – 4 965 700 лева.

Източник: БТА

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder