Закон за държавния бюджет за 2018 е приет!

Закон за държавния бюджет за 2018 е приет!

Парламентът прие на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г.
Министърът на финансите Владислав Горанов благодари на депутатите.
От гледна точка на баланса бюджетът действа в подкрепа на икономическия растеж, заяви Горанов. Според него обаче, най-големият проблем за достигането на по-високи нива на растеж, са човешките ресурси и качеството на живот. Задължително трябва да продължим инвестициите в тази сфера, защото вече е трудно да намерим работна ръка, за да продължим развитието на икономиката и производството, отбеляза той.
По отношение на дебатите за данъчната политика и отхвърленото предложение на БСП за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, Горанов отбеляза, че промяната на сегашния модел на облагане е неприемливо за ГЕРБ. „Вероятно е възможно, но към колегите от опозицията препоръчвам да започнем този дебат честно и със следните възможни допускания. Ако решим да въведем необлагаем минимум и да запазим сегашното ниво на облагане на средната класа, това неминуемо означава огромна загуба за бюджета. Ако решим да възстановим прогресивното облагане от нивата, в които то беше преди въвеждането на плоския данък през 2008 г., това означава неминуемо увеличение близо два пъти на облагането на средната класа. Няма как едновременно и двете да са верни. Нека изберат позиция и да застанат пред обществото с едната от двете тези“, обясни Горанов.
Ниската преразпределителна роля на държавата изисква много по-висока ефективност на държавните разходи и е предизвикателство към изпълнителната власт, посочи министърът. „Свободният, образован, инициативен човек може сам да вземе решения как да харчи създаденото от него. И ако ние като управляващи се изкушим да увеличим дела на държавата, това означава, че сме лицемерни и че смятаме, че сме по-умни от българските граждани“, заяви Горанов.
Той благодари на депутатите от ляво и отбеляза, че не може да приеме тезата им, че през зимата бюджетът може да бъде приет на светло. „Денят е къс колеги, но този бюджет дава перспектива. Той е бюджетът, който дава основа за продължаващо устойчиво развитие с растеж“, каза в заключение той.

Източник: БТА

 

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder