Трибуналът в Хага ще проведе разследване на смъртта на Слободан Праляк

Трибуналът в Хага ще проведе разследване на смъртта на Слободан Праляк

Международният наказателен съд за бивша Югославия ще направи „независимо експертно разследване“ на смъртта на бившия командир на босненските хървати Слободан Праляк. Преди дни той извърши зрелищно самоубийство в съдебната зала на Трибунала в Хага като изпи отрова веднага след като чу присъдата си, предава AFP.

Разследването ще допълни това, което вече бе стартирано от Прокуратурата на Нидерландия, се казва в изявление на МНСБЮ. Праляк почина в болница в сряда, след като погълна отрова в съдебната зала, предаде Фокус. Трудно е да се избегне съмнението, че Слободан Праляк е разполагал с информация, че съдът ще потвърди по-рано издадената срещу него присъда. Вместо стигмата на военнопрестъпник, бившият генерал избра смъртта – и за нея изглежда е имал детайлно изготвен план, пише електронното издание Vecernji List.

Според информацията, с която разполага редакцията, Праляк е планирал самоубийството си още преди 2 години. Нито приятелите, нито дори най-близките членове на семейството му са знаели за плана му. Но в дома му в Кралевац е открито писмо с препоръка да бъде отворено, само в случай на внезапната смърт на бившия генерал. В него е запечатано последното желание на Праляк, а именно – да бъде кремиран. Инструкцията е дадена от самия него преди около 2 години, което, според коментара на редакцията, би могло да означава, че тъкмо тогава хърватинът е започнал да планира сериозно самоубийството си.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder