Бисер Петков: Около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки

Бисер Петков: Около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки

От следващата година член на семейство, който има доход между 400-500 лева, също ще получава семейни добавки в размер на 80% от пълната сума, т.е. по нашата преценка, че около 20 000 семейства повече ще получават семейни добавки. Това заяви по министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
Той допълни, че целта е била да се разшири кръгът на хората, които ще получават добавки. За семейства с едно дете добавката е увеличена от 37 на 40 лева, с две деца от 85 на 90 лева. Той каза, че не са увеличени с по-голяма сума, защото сумата в бюджета на Министерството за тази програма не е променена.
Министърът на труда и социална политика добави, че логиката е, че едно 4-членно семейство, в което и двамата родители получават заплата до около средната, също ще има право на семейно подпомагане.
„БВП расте изпреварващо спрямо разходите на бюджета за социалните политики. Има изпреварващ ръст на приходите над разходите, което е положително от гледна точка на финансово стабилизиране на осигурителната система“, заяви Бисер Петков.
Социалният министър коментира, че осигурителната система става малко по-автономна, което е целта на нейното обособяване в самостоятелен фонд. По думите му бюджетът на държавното обществено осигуряване намира един баланс между финансово стабилизиране на системата и повишаване на адекватността на основни социално-осигурителните плащания.
По отношение на пенсиите Бисер Петков каза, че от 1 януари пенсиите ще продължат да нарастват поради това, че продължителността на осигурителен стаж във формулата се увеличава.

Източник: Darik News

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder