Никулден! Традиции и поверия

Никулден! Традиции и поверия

На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Hикулден). Св. Николай Мирликийски Чудотворец е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят Той е покровител на моретата, моряците и рибарите.Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др
Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.
Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

Автор: Олина Бисерова

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder