Двустранни споразумения между Русия и Египет за АЕЦ и доставки на ядрено гориво

Двустранни споразумения между Русия и Египет за АЕЦ и доставки на ядрено гориво

Руският президент Владимир Путин и неговият египетски колега Абдел Фатах ал Сиси подписват споразумение за изграждането на атомна електроцентрала в Египет и доставки на ядрено гориво, според документ, предоставен от Кремъл, се съобщава „Ройтерс“.
Посещението на Путин отразява нарастващите връзки между Русия и Египет, втория по големина получател на американска военна помощ след Израел и стратегически партньор на САЩ в Близкия изток заради контрола над Суецкия канал.
Путин, който лети за Турция след Кайро, за кратко посети руска база в Сирия, преди да пристигне в Египет и нареди руските сили да започнат изтегляне от Сирия след двугодишната военна кампания.
С това споразумение, строят първата атомна електроцентрала в северноафриканската страна, която според съобщенията е на стойност 21 млрд. долара. Атомната електроцентрала в Дабаа ще бъде построена до 2029 г. и ще разполага с четири реакторни блока с капацитет от 5 гигавата. 85% от проекта ще бъдат финансирани с руски заем, докато Египет ще осигури останалото.

Източник: news.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder