Топ вести
03.12.2023 - Програма за отбелязване на Коледните и Новогодишни празници във Видин
01.12.2023 - През декември всеки ден е Коледа с мобилното приложение на Yettel
01.12.2023 - Днес ще грейнат светлините на коледната елха във Видин
01.12.2023 - Близо 2,5 млрд. лв. за магистрали, пътища, ВиК проекти, саниране и проектиране в бюджета за 2024 г.
01.12.2023 - Министър Асен Василев: България се стреми в следващите 4-5 години да навакса нивата на заплатите до 70% от средноевропейските
01.12.2023 - Кампания за ограничаване разпространението на грипа организираха във Видин
01.12.2023 - Читалището в село Градец отбеляза 95 години от създаването си
01.12.2023 - Вечната класика по Коледа: как да приготвим вкусно свинско със зеле?  
01.12.2023 - Последен ден за плащане на авансовите вноски за 2023 година
01.12.2023 - Възраждане обжалва пред върховния административен съд резултата от изборите за кмет на Монтана
Затворник с доживотна присъда осъди държавата за „нечовешко и унизително отношение“

Затворник с доживотна присъда осъди държавата за „нечовешко и унизително отношение“

Затворник с доживотна присъда за жестоко убийство на дете, осъди държавата за „нечовешко и унизително отношение“. Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ да му платят обезщетения по 10 000 лева за неимуществени вреди, причинени от бездействието на администрацията в Пазарджишкия затвор, както и да си поделят разноските по делото.
Димитър Георгиев е в затвора от 16 март 2000 година. До 12 септември 2013-та е бил настанен в самостоятелна килия в зоната с повишена сигурност. В помещението с площ 6,70 м, има легло, маса, стол и 2 шкафчета, но няма тоалетна. После е преместен в друга единична килия в същия корпус и със същите условия, която обитава и до момента.
В жалбата си затворникът се оплаква, че трябвало да прекарва там сам и заключен цялото си време, с изключение на 1 час дневно при раздвижването. Заради липсата на тоалетна, се налагало да се облекчава в кофа.
Административният съд в Пазарджик определя изброените несгоди като „нечовешко и унизително отношение“, позовавайки се на практиката на Европейския съд за правата на човека и уважава двата иска на лишения от свобода в пълния им размер.
Георгиев не за първи път осъжда държавата заради лошите условия в затворническите килии. В началото на 2016 г. спечели дело за 2000 лева, като тогава беше посочил отново липсата на течаща вода и тоалетна в килията, която била по-малка от изискваните минимум 4 кв. м, лишен бил от право на образование, вероизповедание и социален живот.
Димитър Георгиев е зад решетките заради убийството на 7-годишната си доведена дъщеря Иванка. Убива я на 18 май 1998 г. край Вакарел. Момиченцето първо е жестоко пребито и душено. Пастрокът разбива главата на детето с ритници, после го дави в реката. Пред съда заявява, че малката трябвало да ходи на училище, а нямали пари да я гледат. Деянието е в условията на опасен рецидив, отчитат магистратите.
Прокурор по делото е Маргарита Попова, вицепрезидент на България в предишния мандат, която убеждава магистратите да дадат доживотна присъда без право на замяна. Първоначално Димитър е поставен при усилено строг режим.
Настоящото решение на Административния съд може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция в 14-дневен срок.

Източник: Darik News

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder