Метеорният поток Джеминиди тази година ще „изнесе“ смайващ спектакъл

Метеорният поток Джеминиди тази година ще „изнесе“ смайващ спектакъл

Джеминидите, наблюдавани ежегодно през декември с пик в средата на месеца, са смятани за един от най-забележителните метеорни потоци през годината.
В отсъствието на ярка лунна светлина се очаква тази година дъждът от падащи звезди да бъде рядко впечатляващ. Пикът му ще бъде около 2 часа сутринта в сряда и четвъртък.
Макар да „фаворизира“ северното полукълбо, метеорният поток може да се наблюдава и от южното.
Радиантът на метеорите от този поток (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (на англ. Gemini), откъдето произхожда и наименованието му. Според Скагел обаче най-добра видимост ще има откъм съзвездието Орион и близкия звезден куп Плеяди.
Заради произхода си Джеминидите са считани за необичаен метеорен поток. За разлика от останалите звездни дъждове, които произлизат от комети, родителското тяло на Джеминидите е скалист астероид с характерна за комета орбита, известен като Фаетон 3200.
По-бавното движение на метеорния поток също допринася за впечатляващия му спектакъл. За разлика от Персеидите и Леонидите, които приближават Земята съответно със 133 200 и 162 00 мили в час (1 миля – 1609 метра), Джеминидите се движат със скорост от едва 79 200 мили в час.
Метеорният поток Джеминиди е наблюдаван за първи път сравнително скоро – през 1862 г., за разлика от Персеидите и Леонидите, които са известни на човечеството още от древността.

Източник: dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder