Топ вести
04.06.2020 - В Белоградчик разясниха условията за регистрацията на лични стопанства
04.06.2020 - НАП ще запечатва обекти само на доказано недобросъвестни търговци
04.06.2020 - Още шестима в област Видин са излекувани от COVID-19
04.06.2020 - Две лица, обявени за общодържавно издирване, са открити при специализирана полицейска операция в Лом
04.06.2020 - Професионално оборудвана оранжерия за отглеждане на канабис е разкрита в село Крайници
04.06.2020 - 71-годишен кулчанин счупил стъклото на предна лява врата на колесен трактор с дървена тояга
04.06.2020 - Поредна жертва на коронавируса у нас, през последното денонощие има 25 нови случая
04.06.2020 - Прекратяват се ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб
03.06.2020 - Мобилните екипи на ОДМВР-Видин ще посетят 16 населени места през месец юни
03.06.2020 - Във Видин поставиха метално сърце за съхранение на пластмасови капачки (Снимки)
Успешно приключи проектът МИКЦ „Активно общество“

Успешно приключи проектът МИКЦ „Активно общество“

Успешно приключи реализацията на проект „МИКЦ „Активно общество”. В изпълнение на предвидените дейности, през цялата минала година Сдружение „Активно общество“ – Видин продължи активната си работа по предлагане на консултантски и информационни услуги за млади хора от Видин и региона, а количествените резултати дори надхвърлят доста амбициозните цели на проекта, отчитат от екипа на МИКЦ „Активно общество“.
„Абревиатурата „МИКЦ“ означава Младежки информационно-консултантски център. Проектът се изпълняваше през цялата 2017 година – от януари до декември, като в този период, като изключим първия месец, който беше подготвителен, всеки месец имаше по едно обучение на различни теми – относно управление на проекти, как да си намираме първа работа, комуникативни умения, умения за работа в екип и други. В обученията участваха повече от двестате младежи, които бяха заложени в проекта да бъдат обхванати. Това е добър показател за нас, че темите, които сме подбрали, са интересни за младите хора“, обясни Емил Иванов, координатор на проекта.
Той допълни, че през целия период на проекта са предоставяни информационни и консултантски услуги. Натрупаният опит показва, че младите хора на възраст между 15 и 29 години, за които е и създаден МИКЦ „Активно общество“, предпочитат да получават информационните услуги по електронен път – било то по имейл, през „Фейсбук“ или посредством специално създадения интернет сайт. „Над 90% от предоставените информационни услуги са по електронен път“, посочи Емил Иванов. Координаторът на проекта уточни, че консултантските услуги, на теми Младежко предприемачество и професионално ориентиране“, „Екология и опазване на околната среда“, „Превенция на девиантно и рисково поведение“, са давани както на място, така и, ако е възможно, по електронен път. Редом с тези дейности, МИКЦ „Активно общество“ е организирал и различни събития, във връзка с отбелязването на Деня на Европа, Деня на река Дунав, Международния ден на младежта, Международния ден на доброволеца, допълни Емил Иванов.
„И в предишния програмен период Сдружение „Активно общество“ беше Младежки информационно-консултантски център във Видин – мога да кажа, че през втория период заложените цели бяха по-високи, също така чисто административно беше по-затруднено управлението на проекта. Въпреки това успяхме да надминем показателите, които бяхме заложили, което означава, че сме изпълнили проекта успешно – въпреки трудностите и предизвикателствата, които съпътстват изпълнението на всеки един по-продължителен проект“, каза в обобщение Емил Иванов.
Поставените прекомерно високи количествени цели няма как да не влияят на качеството на предоставяните услуги – например опитът показва, че индивидуално предоставените услуги имат значително по-голям ефект от груповите консултации, отбеляза в тази връзка ръководителят на МИКЦ „Активно общество“ Радослав Георгиев. Затова е добре занапред да се наблегне повече, вместо на количествените, на качествените показатели, категоричен е ръководителят на МИКЦ „Активно общество“. Той допълни, че утежненото администриране на проекта е довело до това, че значителна част от времето и енергията на екипа са били насочени към отчитане на дейностите, вместо към работа с младите хора. Множеството отчетни форми затрудняват и работата с дошлите за консултации или получаване на дадена информация младежите, които също биват „заливани“ с декларации и отчетни форми за попълване.
„Сдружение „Активно общество“ е член на Обществения съвет към Министерство на младежта и спорта – там сме водили разговори именно, че трябва да се наблегне повече на качеството, това всъщност е идентифицирано като проблем и от колегите от другите младежки информационно-консултантски центрове в страната. Сега започва период на отчитане, след който Министерството ще пусне нова процедура – от Обществения съвет дадохме становище, че бихме искали следващата процедура да бъде по-различна – не по-лека, а с отчетни форми, съобразени със спецификите на работата с младежи и ориентирана не само към количествените, но и към качествените показатели за оценка“, обясни Радослав Георгиев.
Той е категоричен, обаче, че и след края на проекта Сдружение „Активно общество“ ще продължава да предоставя информационни и консултантски услуги на младите хора от Видин и региона. Защото, подчерта Радослав Георгиев, когато си се ангажирал с дадена дейност, трябва да я осъществяваш.
Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder