Поредния паметник на кмет на Монтана бе открит

Поредния паметник на кмет на Монтана бе открит

Паметник на Гоцо Митов – един от заслужилите кметове на гр. Фердинанд, бе открит днес в Градската градина на Монтана, която била построена по време на неговото управление. Известният адвокат, политик и общественик е управлявал общината през периодите 1934 – 1937 и 1937 – 1938 г. Той е един от малкото кметове на града с висше образование. Негово дело са най-важните символи на общинската власт знамето и герба, „Черния мост“ над река Огоста, сградата на читалището и камбанарията на църквата “ Св. Кирил и Методий“. При него е въведена т.н „Златна книга на кмета“ запазена и до днес тя съдържа сведения за важни обществени събития от обществения живот на града.
След десетилетия на забрава през 2000 г. в анкета на „Огоста радио“ бе обявен за политик на ХХ столетие на Монтана, а Общинският съвет взе решение улица в Индустриалната зона да бъде наречена на негово име. Паметникът на Гоцо Митов се открива в годината, когато се навършват 60 г. от смъртта му.
Събитието бе открито от кмета Златко Живков и внучките на Гоцо Митов -Бонка Манова и Марияна Китанова, които пристигнаха от София специално по този повод.
Това е третият паметник на кмет, който се открива в Монтана, по предложение на инициативен комитет, оглавен от Йордан Герасимов – историк и дългогодишен директор на Държавен архив – Монтана. През 2016 и 2017 г. бяха открити барелефи на Игнат Попов и Тодор Грънчаров. Техен автор е Теодоси Антонов изработил и този на Гоцо Митов.

Автор: Олина Младенова

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder