Уникални макети на културно-исторически обекти в Монтана

Уникални макети на културно-исторически обекти в Монтана

Във фоайето на Драматичен театър Монтана от днес в следващите 7 дни гражданите могат да посетят изложбата на детайлни макети на важни културни забележителности от България и Румъния по проект „Дунав-Река с много история“. Проекта е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие, с цел развитие граничната зона между двете страни и подобряване на устойчивото ползване на ресурсите и природното и културно наследство.Регионите на които са направени макети са от Румъния – Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Констанца и от България – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич.
Макетите са изработени изцяло в България за тях са използвани пластификатори, различни смоли и много други висококачествени материали. Изключителна ръчна изработка от реставратори и художници. Подобна композиция на умалени модели на значими културно-исторически обекти с река Дунав между тях е уникална по рода си, като всеки макет разполага със собствено осветление и аудио презентация на 3 езика.
Организаторите на събитието се надяват на увеличаване на информираността и популяризирането на трансграничния регион относно културно-историческите обекти намиращи се в Южна Румъния и Северна България, повишаване на туристическия поток и създаване на един интегриран туристически продукт.


Автор: Оли Младенова

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder