След обществения отзвук, Пучдемон от Монтана се отказа от автономията! Защо Борислав остана неразбран? (Темите- сезон 4)

След обществения отзвук, Пучдемон от Монтана се отказа от автономията! Защо Борислав остана неразбран? (Темите- сезон 4)

Темата, северозапада да стане автономен и да се отдели от държавата предизвика истински шок сред населението. Борислав Каменов от Монтана обяви, че стартира подписка за отцепването на Видин, Враца и Монтана от България и евентуалното им присъединяване към Румъния. Идеята е меко казано Абсурдна, но това не пречи разбира се да се пошегуваме. Повече за Пучдемон от Монтана и за това искат ли ни в Румъния,вижте в следващия репортаж.

Запознайте се с Борислав Каменов, само за няколко седмици, инициативата му „Автономия за Северозапада“ придоби национални мащаби и взриви обществеността.

Борислав Каменов
„Станахме нарицателно за бедност. Преди бяхме най-бедни в България, сега в Европейския съюз. Нека ни помогнат кметовете! Да изнесат пред общините една маса и един техен човек, който да събере подписи и след това да ги занесем в парламента.“

Да, ама не! Защото градоначалниците на Бяла Слатина, Монтана и Видин, определиха инициативата като несериозна.

Огнян Ценков – кмет на Видин
„Това е несериозно и престъпно! Не може да говорим за отцепване на северозапада в никакъв случай. Аз го определям това като вид провокация.“

Искат ли ни или не В Румъния ? Екип на „Видин Вест“- решихме да проверим на място . Със знаме в ръка тръгваме по улиците на Калафат.

И тук както медиите, така и местните от вчера коментират само това.

„ Искаме Ви разбира се. Ние сме с еднакви характери, имаме много сходства“, казаха двама пенсионери.

„Ама кандидати ли сте? Ами добре дошли сте , то и при нас е обезлюдено, ще ни се отрази добре повечко хора“, пошегува се с екипа ни един от минаващите.

„ По-добре отидете в Германия, защо тук“, каза жител на Калафат.

„Но това е пълен абсурд, сериозно ли питате това? „Не би могло да стане, не го виждам просто. Искам да сме си просто комшии“, възмути се Румънец пред камерата ни.

Оказва се, че Видин и Калафат не са много различни. Твърди го кметът на градчето.
Лучиян Чобано –кмет на Калафат- Румъния
„Истината е, че ситуацията в Калафат е също толкова деликатна, колкото и при Вас. Безработицата и тук е огромна, хората ни избягаха в чужбина, а фирмите се оплакват, че няма квалифицирана ръка. Доста от инвеститорите дори си тръгнаха. Не виждам как можем да сме си полезни.“

А в Румъния единственото, което знаеха за Видин е…

„Харесвам кебапчетата Ви на панаира, те са от магарета! Обожавам ги!“
„Защо ми се смееш? Нещо когато е хубаво, няма как да кажа, че е лошо“, споделят жители на Калафат.

И докато в Калафат приемат идеята като една оригинална шега, във Видин хората го приеха на сериозно, а някой дори обявиха идеята като подсъдна и противоконституционна.

Сашка Бизеранова- доктор по Етнография
„ Никой няма да ни иска. На кого ще му трябва регион с остаряващо население, без икономика и регион с проблеми“. Аз мисля, че инициатора на тази идея не го мисли реално това. По скоро е перфектната идея за да се привлече най-сетне вниманието на властимащите.“

В крайна сметка идеята на монтанския Пучдемон беше северозапад най-сетне да бъде чут и да се направи нещо за най-изостаналия – иконимически район. Но вместо това Борислав получи заплахи, критики, и дори бе обявен за луд, Резултатът – Борислав Ангелов се отказа от инициативата. Така в крайна сметка все пак, оставаме в България и гордо заемаме титлата Най-бедни в цяла Европа.
Автор: Калин Иванов

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder