С 50 лева повече ще вземат хората който работят по програми

С 50 лева повече ще вземат хората който работят по програми

Държавата увеличава с 50 лева заплатите на хората, които през тази година ще работят по програми и мерки, финансирани от държавния бюджет – това реши правителството, като прие Националния план за действие по заетостта за 2018-та година. Документът предвижда създаването на 18 хиляди работни места и включването на над 10 хиляди души в обучения, които да повишат конкурентоспособността им на трудовия пазар. Реализирането sна плана ще струва около 73 милиона лева.

Тази година младежите, които участват в програмата „Старт в кариерата“, ще получават заплата от 600 лева, вместо досегашните 550 лева. По-високи стават възнагражденията и на младежките медиатори – 630 лева, на психолозите и мениджърите в бюрата по труда – 650 лева.

Заплащането на ромските медиатори, които имат завършено средно образование, ще е 550 лева, а за висшистите става 600 лева. Планирано е и нарастване на субсидията, която държавата предоставя на работодателите за субсидирана заетост – парите за трудово възнаграждение на нает човек се вдигат на 400 лева, а за безработен с висше образование ще се поемат 480 лева и дължимите осигуровки.

Останалата част от заплатата трябва да бъде осигурена от работодателя. Когато дадена фирма наема продължително безработни хора, правителството ще поема изцяло разходите за възнаграждения и осигуровки. Планът предвижда работа за 2000 безработни по регионалните програми за заетост и за още 200 души  по проект „Красива България“.

Източник: dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder