Монтанчани ще отбележат с концерт 120-ата годишнина от рождението на Дико Илиев

Монтанчани ще отбележат с концерт 120-ата годишнина от рождението на Дико Илиев

Монтанчани ще отбележат с концерт 120-ата годишнина от рождението на Дико Илиев. Традиционният концерт на Духовия оркестър към НЧ „Разум 1883”, чиито патрон е самобитният композитор ще се състои на 14 февруари от 18:00 ч. в Младежкия дом на Монтана.
В навечерието на рождения ден на композитора ще прозвучат 5 негови творби. Диригентът Пламен Крумов е избрал за начало на концерта „Юбилеен марш”, а за финал – „Сливенци при Драва”. В програмата са включени дайчовото „Лудо младо” и „Дунавско хоро”. Тези емблематични творби на Дико Илиев потвърждават оценката на музиковедите, че най-значимият принос на самоукия композитор е, че прослави хорото, превръщайки го в жанр.
В някои от анонсите на творбите ще прозвучи гласът на самия Дико Илиев. Звуковите цитати са предоставени на Община Монтана от „Златния фонд“ на Българското национално радио.
Акцент в концерта, посветен на юбилея на гениалния композитор, ще бъде участието на духов оркестър „VIVO Монтана”.
Творби на Славейко Каменов, Атанас Бояджиев, Юлиус Фучик, Ренато Солиа ще придадат допълнителен колорит на концерта. Той е част и от програмата за отбелязване на 135 години от създаването на читалището в Монтана.

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder