Топ вести
20.05.2018 - Балотаж в Макреш! Кандидатът на БСП Митко Антов влиза в битка с независимия Веселин Велков ( Частични местни избори-2018)
20.05.2018 - Изборите в Макреш приключиха! #Kой ще седне на кметския стол? (Частични местни избори – 2018 )
20.05.2018 - 66,6% избирателна активност в община Макреш към 17 часа ( Частични местни избори-2018 )
20.05.2018 - Над 50 % активност в община Макреш към 14 часа (Частични местни избори – 2018)
20.05.2018 - 28,87% избирателна активност към 11 часа в община Макреш (Частични избори 2018)
20.05.2018 - Старт на изборния ден в община Макреш ( Изборно студио на Видин Вест)
19.05.2018 - Декатур изкара Монтана да спортува
19.05.2018 - Институт за модерна политика: „Промените в правния режим на лотарийните игри ще ощетят бюджета, бизнеса и хората.“
18.05.2018 - Изложба в музей „Кръстата казарма“ показва традиционно народно облекло от видинско
18.05.2018 - Над 600 деца демонстрираха спортни умения в традиционния спортен празник „Децата на Враца спортуват“
Посланикът на Унгария на визита във Видин

Посланикът на Унгария на визита във Видин

Нейно Превъзходителство Текла Харангозо– извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария у нас, бе на посещение във Видин в рамките на инициативите по повод 170-тата годишнина от Унгарската революция (1848-1849 г.) и националния празник на страната, който се отбелязва на 15 март. Тя бе придружена от Золтан Хорват, заместник- ръководител на мисията, Чаба Балаж, консул и подполковник Золтан Кока, военен и военновъздушен аташе.
Визитата започна със среща в кабинета на Огнян Ценков, кмет на Община Видин. По време на разговора унгарският посланик, която за първи път посещава нашия град, изрази отличните си впечатления от Видин, като град, който фокусира вниманието със своето благоприятно географско разположение, с новите възможности за развитие като транспортен център след влизането в експлоатация на Дунав мост 2 и с добрите условия за бизнес инвестиции. Кметът Ценков запозна унгарския дипломат с основните приоритети за развитие на Общината – финансово стабилизиране, подобряване на жизнената среда, привличане на инвестиции, разкриване на нови работни места, обновяване и модернизиране на училища, паметници на културата и развитие на туризма. По време на разговорите бяха обсъдени и темите за българското европредседателство, изпълнението от страна на България на основните приоритети. Нейно превъзходителство Текла Харангозо изрази своята позиция за скорошното присъединяване на България и Румъния в Еврозоната и Шенегнското пространство.
По традиця след срещата домакини и гости се отправиха за тържествената церемония пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града. Тя започна с изпълнение на националните химни на България и Унгария от Градския духов оркестър.
Нейно Превъзходителство Текла Харангозо се обърна с приветствие към видинчани, в което посочи, че взаимоотношенията между унгарския и българския народ имат дълбоки корени и ще продължат да се развиват и занапред. Тя изрази благодарността си за уважението на видинските граждани към паметта на техния велик сънародник.
По традиция пред паметната плоча на Лайош Кошут бяха поднесени венци и цветя. След това гостите разгледаха къщата, в която е пребивавал унгарският революционер. Те бяха посрещнати от Сашка Николова, която живее в дома и е потомка на хората, приютили някога Кошут.
След срещата за гостите бе организирана туристическа обиколка и посещение на средновековната крепост „Баба Вида“, Крайдунавския парк и Епиграфският център, спечелил престижната награда, първо място в категория „Сгради паметници на културата, музеи и храмове“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder