Днес е  Международния ден на хората със Синдром на Даун

Днес е Международния ден на хората със Синдром на Даун

Днес 21 март е Международния ден на хората със Синдром на Даун. На този ден всички които подкрепят хората със Синдрома на Даун, се обуват в шарени чорапи.
От 10 години на тази дата в цял свят се организират събития, които имат за цел да повишат обществената информираност за Синдрома на Даун, и да допринесат за подкрепата и защитата на правата на живеещите с него.

Lifecodexx, Германия, съвместно с НМ Дженомикс организират кампания по вземане на кръв за неинвазивния пренатален тест – Пренатест (пакет Пренатест 1 – Синдром на Даун) в 7 града в България на преференциални цени.

Пренатест дава възможност от 9-та седмица на бременността да се получи информация за състоянието на плода по отношение на наличието или отсъствието на бройни аномалии в определени хромозомни двойки – Синдромите на Даун, Патау, Едуардс, Търнър, Клайнфелтър, свръхмъж и свръхжена. Тестът е неинвазивен, което означава, че материалът за изследването е венозна кръв от бременната и поради това – напълно безопасен за майката и плода. Изследването се основава на факта, че в кръвта на бременната циркулира фетално (бебешко) ДНК и то може да бъде открито дори няколко часа след раждането. Пренатест е валидиран за едноплодна и многоплодна бременност, след приложени техники по асистирана репродукция и е с точност над 99,8%.

За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общества.

Източник: actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder