Къде се губят 16 млрд. лв. ДДС, пита БСП

Къде се губят 16 млрд. лв. ДДС, пита БСП

Българският бизнес вече не вярва на обещания, съобщават от Novini.bg.
„Истината е, че се криминализират търговските отношения между частни търговски субекти.“, това заяви Народният представител от БСП за България, Петър Кънев, по повод внесените и отложени от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс – за криминализиране на търговски отношения между частни фирми.
Според него има реална опасност в отношенията между две търговски фирми, във всеки един момент, да може да се използва Наказателният кодекс и те да бъдат преследвани. Той обясни, че това може да се случи и само заради неизпълнение на клаузи в елементарен договор, като прокуратурата ще може да повдигне обвинение към фирмата.
„Има непрофесионализъм, недоглеждане и подценяване. ГЕРБ се самозабравиха, заради властта”, коментира още председателят на икономическата комисия в парламента.
Петър Кънев бе категоричен, че този път обаче Брюксел няма нищо общо с това.
„Става въпрос за поредното измиване на ръце, за да се покаже, че сме се борили с корупцията”, обясни Кънев. По думите му, в нито един от мониторинговите доклади на ЕС за България през 2015, 2016 и 2017 г., няма препоръки за корупция в частния сектор.
По повод излезлия доклад на НАП за задълженията към държавата, той посочи, че натискът върху малките фирми в България е голям.
„За 18 години, 16 милиарда лева и онези близо 6 милиарда несъбираеми задължения към хазната са много пари, които не са влезли в държавата, защото не са събрани”, заяви още Петър Кънев. Той поясни, че годишно, само от горивата, не се събират около милиард лева ДДС.
„Това е много несправедливо, защото натискът върху малките фирми да се издължава ДДС е много голям, а големите играчи излизат сухи”, обясни той.
По мнение на Кънев НАП и Министерство на финансите, трябва да се питат къде се губят тези пари. Според него е нужно да се направи регистър, за да е ясно къде са парите.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder