В Белоградчик се проведе отчетно събрание на Клуба на хората с уврежданията

В Белоградчик се проведе отчетно събрание на Клуба на хората с уврежданията

Сред гостите на форума бяха кметът на общината Борис Николов, Ваньо Диков- председател на структурата на хората с увреждания във Видин, Албена Миланова – координатор за област Видин, Илияна Веселинова и Катюша Некова, съответно Директор и Началник отдел в Дирекция „Социално подпомагане“ в града.
Председателят на клуба Жоро Якимов запозна присъстващите с дейността през 2017 година. Сред по-значимите събития бяха откроени проведените екскурзии в страната и срещите за обмяна на опит със сродни клубове. За периода е закупена техника и пособия за нуждите на клуба, като особено ценна придобивка е закупената кафе машина. Реализирани са и някой ремонтни дейности на базата, вследствие и на саниране сградата на общинска администрация, в която се помещава. Много от членовете на клуба са снабдени с дърва за огрев. Ръководството на клуба е оказвало и регулярна помощ на свои членове за попълването на различни документи и формуляри до институции в града. Беше изказана благодарност на ръководството на община Белоградчик и Дирекция „Социално подпомагане“ за добрата съвместна дейност. Отчет за финансовото състояние на клуба представи Валя Ванкова- член на контролно-ревизионната комисия.
Поради така стекли се обстоятелства бе направен избор за нов председател на Контролно ревизионната комисия на клуба. Единодушно бе гласувана предложената кандидатура на Мария Иванова, която ще бъде и делегат на областната конференция на хората с увреждания.
Кметът Борис Николов поздрави присъстващите с провеждането на тяхното отчетно събрания и им пожела успешна работа по реализиране на новите Насоки за работа. Той сподели, че общинското ръководство винаги е посрещало с разбиране поставените въпроси от ръководството на клуба и отделни членове. Бе заявено, че въпреки възникналите затруднения, ченовете на клуба ще бъдат снабдявани приоритетно с дърва, а ветерани от войната, деца – сираци и полусираци ще бъдат снабдявани безплатно, както и досега.
За успешното сътрудничество между Дирекция „СП“ и Клуба на хората с увреждания говори Илияна Веселинова, която сподели, че от 01.01.2018 г. е променен гарантираният минимален доход, което води до промяна на Интеграционните добавки за транспортни услуги, достъпна информация и лекарствени средства от 9.75 лв. на 11.25 лв.,добавката за телекомуникационни услуги от 13.00 лв.на 15.00лв., а балнеолечение и рехабилитационни услуги става до 225.00лв. Във връзка с намаляване на административната тежест, при обслужване на потребителите, при ползване за интеграционни добавки, вече се попълва само едно на заявление – декларация. Отпада и изискването за представяне на удостоверение от общопрактикуващите лекари за получаване на добавката за лекарствените средства.
Ваньо Диков благодари за активното и коректно сътрудничество на местно ниво, в лицето на кмета на общината и сподели, че на 11 април тази година в София ще се проведе национален митинг-протест против втората комисия за телк от НОИ за определяне пенсиите на хората с уврежданията тъй като така се предполага, че от 100 до 150 хиляди души на практика ще бъдат лишени от такава пенсия.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder