Ще вкарват ли второ ЕГН в личните ни карти?

Ще вкарват ли второ ЕГН в личните ни карти?

С електронен идентификатор в чипа, ще се влиза в база данни в интернет, съобщават от dariknews.bg.

Експертите прогнозират, че единният граждански номер (ЕГН) и системата ЕСГРАОН, ще действат поне още 10 години у нас. В този период ЕГН-то ще остане все така лесно пробиваемо от фалшификатори.

Преди дни телевизионно разследване показа нагледно как за 10 минути могат да се генерират 4-те цифри след рождените дати на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа – Валентин Радев.

Все по-рядко ЕГН-то да се ползва самостоятелно за идентификация или достъп до база данни, това е начинът за защита. А именно, ще се разработват системи, в които то винаги да е в комбинация с други данни – номер на лична карта, адрес. По-нестандартни и екзотични предложения са – сред тях да попадат и цвят на очите, година на дипломиране, размер на обувките и т.н.

Електронен идентификатор, осигуряващ достъп до база данни в интернет, ще се монтира в новите ни лични карти. Това е една от идеите, които ще се разглеждат във вторник, в Министерския съвет, при обсъждането на проектите за защита на личните данни.
До няколко месеца най-късно, МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност. В бъдещите лични карти трябва да има чип, какъвто се слага от близо 10 години в международните паспорти. Предвижда се още, чипът да съдържа три компонента. Първият – биометрични данни – снимка и пръстов отпечатък. Вторият – електронен идентификатор – наричан от спецовете ЕГН, а третият – електронен подпис.

Подаваме онлайн заявления за лични документи.

При подаване на заявлението, ще имаме право да се откажем от биометричните данни и ЕГН, а по отношение на електронния подпис, трябва да заявим изрично, че желаем. Предвижда се занапред, с електронния подпис, да може да се гласува по интернет. Не е изяснено към момента – за какъв срок и на каква цена ще се получава подписа. Самият чип обаче ще струва 1 евро или 2 лева.

Електронният идентификатор няма да замени досега съществуващото ЕГН, нито системата ЕСГРАОН. Ще дава само достъп до данните за здравните или социалните служби, КАТ, НАП или областни и общински администрации и постепенно кръгът ще се разширява.
Междувременно справките и услугите на гише с хартиени документи ще останат, защото се смята, че поне няколко години ще бъдат нужни на гражданите, за да свикнат с новия способ за контакт с чиновниците.

Бъдещото ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, по същия принцип както и сега действат банковите карти. Целта е по този начин да бъде ограничена възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние. При загуба на личната карта, ще бъде анулиран във всички системи, до които по мрежата има достъп.

Експерти смятат, че със съществуването на новото ЕГН, ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения, а именно – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н.
Засега единственото сигурно е, че чипът с ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност, при интернет достъп, до различни бази данни.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder