Програмата за развитие на Северозапада остава на хартия – засега

Програмата за развитие на Северозапада остава на хартия – засега

За значителното изоставане на Северозапада и други региони от страната, в сравнение със столицата и Южна България и че е наложително икономическото и демографското ни развитие да се изравни, се говори не от вчера, за съжаление, обаче, към момента само се говори, съобщиха от bnr.bg.
На Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на развитието на Северозападна България, Странджа и Родопите, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони, се възлагаха големи надежди.
Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в рамките на няколко години, като се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната.
Преди две години, стратегията беше одобрена от Съвета за развитие.
Министърът, в онзи момент, на регионалното развитие – Лиляна Павлова заяви, че програмата ще влезе като финансов ресурс през 2017 година. Предполагаше се да е с бюджет до 2025 г., в размер на 1,3 млрд. лева, но не е осигурено финансиране към този момент.
Народният представител от левицата Дора Янкова, преди дни, зададе актуално питане в парламента, по този проблем, към сегашния ни регионален министър – Николай Нанков. „Само по оперативната програма „Региони в растеж“, са предвидени над 614 млн. лева по 191 договора за проекти в изостаналите региони на страната, попадащи в обхвата на Целенасочената инвестиционна програма. Основната цел на програмата е повишаване на заетостта и привличане на инвестиции в тези региони. Програмата е добра основа за политики и насочване на публичен ресурс към изоставащите райони. Голяма част от проектите в програмата се финансират през други инструменти. Знам какво ще кажете – че работим на парче, но все пак и това е нещо“, отговори министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Стана ясно по думите му, че в правителството има противници на реализирането на програмата.
Народният представител от левицата – Дора Янкова, пък от своя страна репликира, че няма политическа воля за целенасочено въздействие върху слаборазвитите региони.
„Какво пречеше да се изпълнява програмата и всичко, което се случва в момента в Северозапада, да минава под егидата на тази програма? Какъв беше проблемът тази цялостна програма, която е предвидила всички комплексни мерки, с цел в крайна сметка да има някакво икономическо възстановяване на тези слаборазвити региони, да бъде изпълнявана комплексно? Сега се взимат някакви откъслечни мерки, които надали ще доведат до трайно решение. Просто няма политическа воля. Няма и желание да се реализират програми, които да са дългосрочни, ние гледаме хоризонта пред носа си. Без стратегическо планиране няма да се получи нищо трайно в регионите. Това беше първата програма, която дава хоризонт от 15 години за реализиране на определи секторни политики, в тези региони. Виждате, че в момента не е въпросът до парите- днес се намират 50 млн. за нещо, утре 150 млн. за друго, след това се намират 1 млрд. за еди що си…
Северозападът и другите райони са неизчерпаеми като възможности, а не състояние. Състоянието е ясно – най-бедни и пр. Дрън-дрън, това го слушаме вече 15 години. Трябва да се търси ефектът от всичко, което се прави, защото иначе е просто едно усвояване, а не развитие на регионите…“, коментира пък Иван Аспарухов, бивш заместник-министър на регионалното развитие, кмет на община Мездра и радетел за приемането на Програмата.

Приетата преди няколко години Целенасочена програма за развитие на изоставащите региони всъщност е третата поред, която се разработва в България, в годините след 1990-а. Резултатите са очевидни…

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder