Берковица отбеляза Лазаровден и Цветница

Берковица отбеляза Лазаровден и Цветница

На големия християнски празник, Лазаровден, Берковица бе домакин на детски бал на „цветята“, съобщиха от Общината.
Празникът „Децата на Берковица-цветята под Ком“, се превърна в традиция и тази година се проведе за 15-ти път.
Създател и дългогодишен организатор на събитието бе доц. Д-р Борислав Великов, който получи много благодарности от деца и родители за прекрасната инициатива.
Детският празник от тази година е включен в културния календар на Община Берковица и вече се организира от нея.
Сред официалните гости бе кметът на общината – инженер Милчо Доцов, който пое щафетата за организацията и провеждането на детския бал, за да могат всички да имат още много незабравими мигове, изпълнени с детски усмивки и пролетно настроение.
Сред гостите, специално за празника, присъстваха и доц. д-р Борислав Великов, Радослав Найденов, зам.-кмет на общината, Валери Георгиев, зам.-председател на Общински съвет – Монтана и Цецка Бисерова – общински съветник. В обръщенията си към децата, кметът инженер Доцов и г-н Великов, пожелаха светли празници на всички.
Близо 150 деца от детски градини, ясли и училища танцуваха и пяха в духа на християнския празник. Кулминацията бе на финала, когато отличени бяха най-добрите костюми на традиционния карнавал. Журито раздаде и награди на всички приказни герои. За всички малчугани имаше големи шоколадови великденски зайчета, осигурени от доц. д-р Борислав Великов. А всички участници от учебни и детски заведения получиха специални награди, осигурени от кмета на Община Берковица, г-н Милчо Доцов.
На следващия ден, на Цветница, на площад Йордан Радичков, Танцова школа „Берковска китка“ с ръководители – Елена и Валентин Иванови, представи народния обичай „Кумичене“.
Обичаят „Кумичене“ започва рано сутринта, като над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и така изпълняват обичая „кумичене“.
Венчетата и хляба бяха наредени на дъсчица и пуснати в Берковска река, по течението ѝ. За втора поредна година Таня Тасева бе момата, чието обредно хлебче /кукла/ излезе най- напред и бе обявена за „кумица“. Тя забърка попара и даде на всяка мома да вкуси, а след това поведе моминското хоро, на площада Йордан Радичков.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder