Топ вести
12.08.2022 - Деветима членове на БСП Видин прекратиха членството си в партията
12.08.2022 - Седем дни – седем вида сладолед!
12.08.2022 - Омбудсманът Диана Ковачева с информационна среща и приемна за гражданите във Видин  
11.08.2022 - С мобилното приложение на НАП проверяваме здравния си статус и контролираме издаването на касови бележки
11.08.2022 - Четирима обвиняеми за убития при масов бой мъж в Лом
11.08.2022 - „Булгаргаз“ ЕАД получава 800 млн. лв. заем от държавата за закупуване на природен газ
11.08.2022 - Сдружение „Активно общество“ изпълнява проект за превенция на зависимостите сред видинските младежи
11.08.2022 - Временно е ограничено движението в двете посоки по път I-1 Видин – Монтана в участъка Жеглица – Ивановци
11.08.2022 - Завърши ремонтът на сградата на НЧ „Христо Ботев-1926“ – село Дреновец
11.08.2022 - Преобразяването на електрическите табла в Белоградчик продължава
Какво препоръчват от полицията за безопасно пътно движение през великденските празници

Какво препоръчват от полицията за безопасно пътно движение през великденските празници

Движението по пътищата се активизира през празничните и почивните дни, съобщават от МВР – Видин.
Често забързани пешеходци, по улиците в населени места, забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат.
Отчитат се все повече случаи, при които пешеходци със слушалки, вгледани в мобилните си телефони, се изолират от околния свят, и с действията си предизвикват рискови ситуации на пътя.
Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, забравяйки, че цялото им семейство е в автомобила и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение, подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, а също така и на другите участници в движението по пътищата, с които е възможно да попаднат в сблъсък.
По автомагистралите все по-често се движат велосипедисти, без да имат това право.
През последните години обичайно явление е образуването на колони и задръствания на входните и изходни артерии на ГКПП-та и големи населени места. Дългото чакане изнервя водачи и пътници.
След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг, на пътните платна се появяват нови повреди и неравности.
Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни превръщат в опасни за самите нас.

От отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция” препоръчват за предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия да проверяваме превозното си средство. В това число – спирачките, маслото, гумите, светлините. Не бива да бързаме да сменяме зимните с летни гуми. В случай, че превозното ни средство е неизправно, да потърсим друг автомобил или да пътуваме с влак или автобус.
Необходимо е да зареждаме повече гориво, в случаите, когато се налага да пътуваме дълго и бавно. Да вземаме документите на автомобила, а също и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговороност“.

Другото, което съветват – да планираме самото пътуване. То да се планира отрано и практично. Да се използва светлата част от деня за придвижване, да тръгнем възможно по-рано. Преди шофиране да починем добре, да не пием и алкохол поне до 8 часа преди пътуването. Да се въздържаме от обилно нахранване преди да седнем зад волана, за да избегнем сънливостта и забавените реакции.
По дългия маршрут, нека шофира най-опитният водач. Да не определяме предварително часа си на пристигане. Това довежда до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост, а оттам до неправилни маневри. Да караме с разумна и съобразена скорост, тъй като в населените места се движат много пешеходци, някои от които – в нетрезво състояние. Също и да се съобразяваме с това, че в близост до пътя има и много деца.
Напомнят да поставяме предпазния колан и да настояваме всички пътници в автомобила да направят това. Носим отговорност за това пътниците при нас също да бъдат с поставени колани. Не на последно място – да не превозваме децата си без обезопасителни системи (седалки или столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.
Следващото, което съветват – да бъдем спокойни в задръстването. Да не правим опити за изпреварване. Да се движим със скоростта на колоната и на по-голямо отстояние. При интензивно насрещно движение и при движение зад товарни автомобили, да не губим търпение и да не започнем маневри за изпреварване. Да не предизвикваме задръстване при образували се колони и интензивно градско движение, навлизайки при зелен сигнал на светофара в кръстовището. В случай, че сме в задръстване да запазим спокойствие и да бъдем търпеливи.
При образувана колона на автомагистрала, да не заемаме аварийната лента, за да има достъп на нея за автомобили на полицията и пътните органи и за линейки. Ако се случи така, че попаднем в неподвижна колона в тунел, да затворим плътно прозорците, да изгасим двигателя и да останем в автомобила.
Да спазваме точно указанията на контролните органи.

За да можем да имаме своите безопасни празници – да изберем кой ще шофира, при положение, че празнуваме навън и сме с кола. Да не правим в никакъв случай компромис със себе си и близките си и да не предоставяме управлението на автомобила на неправоспособни водачи или на употребили алкохол и друг вид стимуланти хора. Да приберем ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособен син или дъщеря да ги подкарат без разрешение и да възпрепятстваме техните опити за това. Да не допускаме шофьорът на колата, в която пътуваме да превишава скоростта и да извършват рискови изпреварвания.

Предупреждават още за опасните условия на пътя – след зимата по пътищата се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на автомобила, а в същото време е висок и рискът от пътни инциденти. Криволиченето за избягване на неравностите е опасен метод на придвижване. Да сме особено предпазливи при шофиране по време на сняг и дъжд или след това, защото неравностите по пътя са пълни с вода и трудно забележими.
Пътната маркировка на много места е заличена, а това затруднява, от своя страна, ориентацията в тъмното. Затова нека увеличаваме дистанцията и се движим със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
В случай, че на платното забележим пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, да го изведем на безопасно място. Да сигнализираме на телефон 112.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder