Какво препоръчват от полицията за безопасно пътно движение през великденските празници

Какво препоръчват от полицията за безопасно пътно движение през великденските празници

Движението по пътищата се активизира през празничните и почивните дни, съобщават от МВР – Видин.
Често забързани пешеходци, по улиците в населени места, забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат.
Отчитат се все повече случаи, при които пешеходци със слушалки, вгледани в мобилните си телефони, се изолират от околния свят, и с действията си предизвикват рискови ситуации на пътя.
Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, забравяйки, че цялото им семейство е в автомобила и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение, подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, а също така и на другите участници в движението по пътищата, с които е възможно да попаднат в сблъсък.
По автомагистралите все по-често се движат велосипедисти, без да имат това право.
През последните години обичайно явление е образуването на колони и задръствания на входните и изходни артерии на ГКПП-та и големи населени места. Дългото чакане изнервя водачи и пътници.
След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг, на пътните платна се появяват нови повреди и неравности.
Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни превръщат в опасни за самите нас.

От отдел „Пътна полиция” при Главна дирекция „Национална полиция” препоръчват за предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия да проверяваме превозното си средство. В това число – спирачките, маслото, гумите, светлините. Не бива да бързаме да сменяме зимните с летни гуми. В случай, че превозното ни средство е неизправно, да потърсим друг автомобил или да пътуваме с влак или автобус.
Необходимо е да зареждаме повече гориво, в случаите, когато се налага да пътуваме дълго и бавно. Да вземаме документите на автомобила, а също и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговороност“.

Другото, което съветват – да планираме самото пътуване. То да се планира отрано и практично. Да се използва светлата част от деня за придвижване, да тръгнем възможно по-рано. Преди шофиране да починем добре, да не пием и алкохол поне до 8 часа преди пътуването. Да се въздържаме от обилно нахранване преди да седнем зад волана, за да избегнем сънливостта и забавените реакции.
По дългия маршрут, нека шофира най-опитният водач. Да не определяме предварително часа си на пристигане. Това довежда до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост, а оттам до неправилни маневри. Да караме с разумна и съобразена скорост, тъй като в населените места се движат много пешеходци, някои от които – в нетрезво състояние. Също и да се съобразяваме с това, че в близост до пътя има и много деца.
Напомнят да поставяме предпазния колан и да настояваме всички пътници в автомобила да направят това. Носим отговорност за това пътниците при нас също да бъдат с поставени колани. Не на последно място – да не превозваме децата си без обезопасителни системи (седалки или столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.
Следващото, което съветват – да бъдем спокойни в задръстването. Да не правим опити за изпреварване. Да се движим със скоростта на колоната и на по-голямо отстояние. При интензивно насрещно движение и при движение зад товарни автомобили, да не губим търпение и да не започнем маневри за изпреварване. Да не предизвикваме задръстване при образували се колони и интензивно градско движение, навлизайки при зелен сигнал на светофара в кръстовището. В случай, че сме в задръстване да запазим спокойствие и да бъдем търпеливи.
При образувана колона на автомагистрала, да не заемаме аварийната лента, за да има достъп на нея за автомобили на полицията и пътните органи и за линейки. Ако се случи така, че попаднем в неподвижна колона в тунел, да затворим плътно прозорците, да изгасим двигателя и да останем в автомобила.
Да спазваме точно указанията на контролните органи.

За да можем да имаме своите безопасни празници – да изберем кой ще шофира, при положение, че празнуваме навън и сме с кола. Да не правим в никакъв случай компромис със себе си и близките си и да не предоставяме управлението на автомобила на неправоспособни водачи или на употребили алкохол и друг вид стимуланти хора. Да приберем ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособен син или дъщеря да ги подкарат без разрешение и да възпрепятстваме техните опити за това. Да не допускаме шофьорът на колата, в която пътуваме да превишава скоростта и да извършват рискови изпреварвания.

Предупреждават още за опасните условия на пътя – след зимата по пътищата се появяват неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на автомобила, а в същото време е висок и рискът от пътни инциденти. Криволиченето за избягване на неравностите е опасен метод на придвижване. Да сме особено предпазливи при шофиране по време на сняг и дъжд или след това, защото неравностите по пътя са пълни с вода и трудно забележими.
Пътната маркировка на много места е заличена, а това затруднява, от своя страна, ориентацията в тъмното. Затова нека увеличаваме дистанцията и се движим със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
В случай, че на платното забележим пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, да го изведем на безопасно място. Да сигнализираме на телефон 112.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder