Страстната седмица започва

Страстната седмица започва

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията – последната от живота на Иисус Христос, предават от news.bg.
Eжегодно православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата, да защитят единството и да укрепят мира.

Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов, показвайки го – чрез Възкресение.

На Велики понеделник Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и така, в гнева си, Божият син съборил масите на търговците.
Затова Велики вторник Иисус прекарал в нравствени напътствия, а според Църковния канон, денят е отреден за смирение.

Юда отишъл в деня на Светата и Велика сряда на Светата и Велика сряда, при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос, за 30 сребърника.

Обичаят, от друга страна, на Велика сряда, повелява да се бере здравец, предимно от децата и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи правилото, се вярва още, че умението му ще бъде отнето.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря, Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за опрощение на греховете“.

След причастието, Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден.

Най-очакваният ден през Страстната седмица, от децата, е именно Велики четвъртък. Тогава се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце първо се боядисвало в червено.

Още докато не е изсъхнало, с първото червено боядисано яйце, се натъркват бузите и челата на децата, за здраве. А който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи в събота.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Иисус Христос и бива посветен на неговите страдания. На Велики петък е разрешено само да се рисуват боядисаните вече яйца и не се прави нищо друго.

На Разпети петък не се яде нищо и се пие само вода.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Точно на този ден се месят и пекат козунаците.

Вечерта на събота срещу неделя, вярващите отиват в храмовете, палят свещи и се поздравяват всички с „Христос Воскресе!“, а отговорът е – „Воистина Воскресе!“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder