Велики четвъртък, най- важният ден от Страстната седмица

Велики четвъртък, най- важният ден от Страстната седмица

На този ден са се случили едни от най- важните събития от Христовите страсти.
С Велики четвъртък навлизаме в същината на великденските празници.
В християнската традиция Тайната вечеря е последната вечеря на Иисус Христос с апостолите преди разпятието му, по време на която той предсказва смъртта си и предателството на Юда, също и че Петър ще се отрече три пъти от него. След вечерята в Гетсиманската градина по време на молитва идват войници и след целувката на Юда хващат Христос.
На утрешният ден се четат 12 откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Исус. По време на службата вярващите държат в ръце запалени свещи. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

На този ден се боядисват и първите яйца Великденски яйца.Те са специално боядисани или нарисувани яйца, които се поднасят на Великден. Най-важният цвят е червеният. Освен в други цветове, яйцата могат да се боядисват и украсяват с различни орнаменти и лепенки.

Великденските яйца са една от основните характеристики на християнските празници, те са и основни за Християнството, защото напомнят за възкресението на Христос.

Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Яйцето е видяно от последователите на християнството като символ на възкресението: докато е латентно то съдържа нов живот запечатан в него. В източноправославните и католическите църкви великденските яйца са боядисани в червено, за да се означи кръвта на Иисус Христос, а твърдата черупка символизирала запечатаната гробница на Христос — пропукването на яйцето символизирало Неговото възкресение. Великденските яйца са благословени от свещеника на края на Великденското богослужение и се раздават на вярващите. Всяко домакинство носи великденска кошница в църквата, напълнена не само с великденски яйца, но също и с други великденски ястия, като козунакът, които също се благославят от свещеника.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder