Над един милиарда евро за миналата година, изпратиха емигрантите у нас

Над един милиарда евро за миналата година, изпратиха емигрантите у нас

Средствата, изпратени от работещите българи в чужбина, надминаха чуждите инвестиции у нас, това цитира анализа на БНБ, предават от news.bg.

Той сочи, че сумите, изпратени у нас през 2017-та, са над 1 млрд. евро.
Данните показват, че работещите зад граница наши сънародници, са изпратили с почти 300 хиляди евро повече миналата година, в сравнение с предходната.

Анализът отчита само парите, дошли по банков път, това се отбелязва.

Те покриват основно здравеопазване, текущи разходи, погасяване на заеми, започване на малък бизнес. Според икономистите се изразходват и за закупуване на недвижимо имущество.

Шумен, Сливен и Северозападна България, държат рекорда за най-много емигранти. На това разчитат и за прехраната и развитието си.

Данните на агенциите за недвижими имоти показват, че емигрантите купуват малки жилища обикновено, на стойност между 50 и 70 хиляди евро.

Ръстът на паричните преводи, икономистът Десислава Николова обяснява с икономическия растеж в Европа.
„Предимно се използват за купуване на недвижими имоти като реална форма на спестяване. Това е една от причините и за задържане на високия ръст на цените на имотите“, подчерта тя.

„Граждани от Великобритания, които след брекзит купуват имоти тук. Втората тенденция е – такива, които работят в Италия и Гърция, подпомагат децата си тук да си купят жилища“, посочи Гергана Тенекеджиева.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder