Имащите право на втора пенсия, ще получават не повече от 50 лева

Имащите право на втора пенсия, ще получават не повече от 50 лева

Социалното министерство за пръв път разкрива конкретните суми за имащите право на втора пенсия, съобщиха от nova.bg.

Около 70 % от българите, имащи правото на втора пенсия, ще получат не повече от 50 лева, от втория стълб на пенсионната система. А повечето от тях дори около – 30 лева. Това стана ясно от публикуваната концепция за обществено обсъждане от Социалното министерство, за изплащането на втората пенсия. Дълго чаканата стратегия разкрива за първи път конкретни суми и те към момента не изглеждат обнадеждаващо за бъдещото пенсионно осигуряване.

Данните са само за хората, родени между 60-а и 65-а година.
Те са първите хора, които ще получат това право да се пенсионират от втория стълб. Твърдението, че половината от пенсионерите ще получават 30 лева е невярно, защото хората в универсалните фондове са 3,7 милиона души. Тези, родени между 60-а и 65-а година в универсалните фондове, са само 279 000. В концепцията е записано, че тези 30-50 лева се отнасят за половината от тях, тоест за 140 000. Това са едва 4% от клиентите на универсалните пенсионни фондове, а не за всички тях, обясни в „Здравей, България” Даниела Петкова, от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Данните на НОИ сочат, че осигурените лица у нас са 2,8 милиона души. Губи се 1 милион. Това са хора, които между 2002 г., когато започнаха вноските във втория стълб, до днес вероятно са емигрирали или по други причини са излезли от трудовия пазар”, поясни още Петкова.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder