Нено Димов – екотаксите за стари коли се увеличават

Нено Димов – екотаксите за стари коли се увеличават

Много сериозен проблем за Европейския съюз е замърсяването на въздуха.
Проблемът е свързан именно с благосъстоянието, с качеството на живот, предадоха от Novini.bg.

„Необходимо е Европа да се справи с този проблем“, това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.
„Има мерки на няколко нива – национално, местно, а и ние като граждани трябва да променим някои свои навици и да се лишим от някои удобства. Защото не държавата или общината боледуват от мръсния въздух, ние боледуваме“, обяви Димов.
По неговите думи, до изкривяване на пазара довежда забраната за дизелови автомобили в Германия.
Държавите, въвеждащи подобни забрани трябва да гарантират, че няма да извеждат такива автомобили в други страни от Европейския съюз. Това изкривяване трябва да бъде компенсирано на място, това подчерта още министърът.

Промяната на екотаксите ще бъде разгледана на колегиум следващата сряда, допълни Нено Димов.
За електромобилите ще бъде нула, за по-новите автомобили и за хибридите ще бъде минимална, а за по-старите автомобили ще бъде увеличена.
„Ще бъдат въведени и стикери на база на евронормата, която покрива автомобилът. С Министерството на транспорта се разбрахме, че трябва да има такава идентификация. Основната идея е автомобилът да може да бъде различен и при регистрирано замърсяване да се каже – коли с определен цвят стикер не могат да влязат в града“, заяви Димов. „Продължаваме да имаме за цел от следващия отоплителен сезон да сложим изискване за съдържание на сяра и пепел в брикетите. Имаме и за цел до 2020 г. печките да отговарят на екодизайн, така че да имат по-голям отоплителен ефект и да замърсяват по-малко“, каза още Нено Димов.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder