Със залесявания се отбеляза седмицата на гората във Видин

Със залесявания се отбеляза седмицата на гората във Видин

Дворът на Средно училище „Цар Симеон Велики“, във Видин, днес беше залесен.
Новите фиданки са 95 – сред тях 80 западни туи, които ще образуват жив плет край улица „Райна Княгиня“ и оградата на учебното заведение, предаде bnr.bg.

„В останалата част на зоната около училището предвиждаме засаждане на няколко атласки кедъра, липи и лирови дървета“, обяви директорът на Държавно горско стопанство /ДГС/ – Видин, Радослав Николов.

В залесяването участваха ученици от 9-ти „в“ клас.

„Това е борче, ако не се лъжа. Не е много трудно да се засажда и ако се пази, е много добре за природата“, посочи Павлин Несторов.

„На село съм гледала и съм помагала на баба, но дръвчета не съм садила. Изобщо не е трудно“, каза Радостина Ангелова.

А на въпроса – Защо е важно да пазим гората?

„Те обработват нашия въздух, те са важни за нашата природа. Те са част от нашия живот. Повечето хора са осъзнали това“, отговори Марио Георгиев.

Учениците от езиковата гимназия получиха значки с логото – „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“, а учениците от Средно образователно училище „Цар Симеон Велики“ във Видин, получиха шапки от горското стопанство, с логото на – Седмицата на гората.

Вчерашния ден бяха посадени и 25 фиданки в двора на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ – Видин.

„Целта на тези залесявания е от една страна да се срещнем с тези млади хора, от друга страна целим и ако може да запалим искрица на любов и грижа на децата, които са бъдещето на нашата страна, както и гората се явява бъдещето на планетата ни“, каза при залесяването директорът на Държавното горско стопанство – Радослав Николов.

Тази година пролетното залесяване ще бъде на малка площ, защото попречиха лошите метеорологични условия през пролетта: „Основно залесяването ни ще бъде през есента, като за тази година сме предвидили залесяване на 540 декара. Засега не се наблюдава нападение от вредители и влошаване на фитосанитарните качества и показатели на горите“, допълни още Николов.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder