Административен съд Видин представи лекция за ученици  – „Професия съдия“

Административен съд Видин представи лекция за ученици – „Професия съдия“

Административният съд във Видин представи пред видински ученици лекция на тема „Професия съдия“, предадоха от bnr.bg.

Как се става съдия, какво е делението на съдилищата и какви качества трябва да притежава всеки магистрат, това обясни на учениците съдия Биляна Панталеева – Кайзерова:
„Съдия може да бъде всяко лице, което е завършило висше образование по специалността „Право“. Самата диплома обаче не е достатъчна, за да бъдете съдия, необходимо е да придобиете юридическа правоспособност. Тя се придобива като се изкара един задължителен стаж от 6 месеца. Едни от основните правила за етично поведение на съдиите са – безпристрастност, справедливост и прозрачност, вежливост и толерантност, благоприличие и почтеност, компетентност и квалифицираност, както и конфиденциалност“.
Ученици от горен курс на Средно училище „Цар Симеон Велики“, се запознаха отблизо с Етичния кодекс на магистратите в България.

Съдийската тога и съдийското чукче изпробваха Кристияна Иванова и съученикът ѝ Владимир Славчев. Клетва на магистрат пък „положи“ Владимир Славчев.

Всички участвали получиха удостоверения от председателя на институцията, съдия Генадиева, от Висшия съдебен съвет за участие в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Това е последната лекция, реализираща се в Административен съд – Видин, от образователната програма.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder