Обновяват напълно Централната пешеходна зона във Враца

Обновяват напълно Централната пешеходна зона във Враца

Изпълнението на проект за обновяване и модернизиране на централната пешеходна зона в града, ще започне Община Враца. Към момента е подписан договор на стойност над 6 милиона лева, за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и е част от Инвестиционната програма на местната администрация, съобщиха от Пресцентъра на Община Враца.
Открита беше процедура, в края на месец март, за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по централната градска част. Реалното строителство се очаква да започне в средата на юни месец, съвместно всички срокове, които са упоменати в Закона за обществените поръчки.
Дейностите, предвидени по проекта са свързани с модернизиране и обновяване на участъците от Централната пешеходна зона в града – площад „Христо Ботев“ и булевард „Никола Войводов“, с прилежащия парк до църквата „Свети Николай Мирликийски“.
Благодарение на реконструкцията, ще се изгради и по-добра визия на тротоарите и пешеходните зони, а също така и на местата за обществен отдих. Единна концепция ще бъде постигната с реализацията на проекта. Тя включва велосипедни алеи, пешеходни пътеки, енергоспестяващо улично осветление, указателни знаци и различни форми на градско озеленяване.
Съществуващите дървесни видове няма да бъдат премахвани в рамките на проекта, освен тези, които са изсъхнали.
Засаждане на нови дървета и растителни видове, специфични за географските ширини, се предвижда.Целта е да се увеличат значително зелените площи, както и да бъдат изградени изолиращи ивици – или така наречената ветро, шумо и прахова бариера.
Новите дървесни видове ще са с по-голяма цветна корона, която позволява украсяване през есенно-зимния период.

Враца ще разполага с модернизирана пешеходна зона, която ще осигурява нужния комфорт на преминаващите и която ще е съобразена със специфичната архитектура на града, след реализиране на проектните дейности.
Проектантите подчертават, че настоящият проект е разработен на база оценка от страна на седем членна комисия от експерти, създадена със заповед от 29 декември 2014 година.
Специалистите посочват, в допълнение, че през 2015 година е било извършено публично оценяване от населението. За настоящия идеен проект са гласували мнозинството от участвалите граждани.
Предстои монтирането на информационни табла в различните зони, на които ще бъдат поставени графични изображения на идейния проект, одобрен от гражданите. Проектантите уточняват, че визуализациите са спомагателни средства, тъй като реалните строителни дейности се извършват по чертежи и архитектурни планове.
Съгласно предварително публично оповестена и утвърдена схема ще се извършват строителните дейности. В различните зони се предвижда монтиране на информационни табла, на тях ще бъдат поставени графични изображения на идейния проект, одобрен от гражданите.
Проектантите подчертават, че визуализациите са просто спомагателни средства, понеже реалните строителни дейности се извършват по архитектурни планове и чертежи.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder