Намалява броят на безработните

Намалява броят на безработните

Данните сочат явно оживление на трудовия пазар.

До момента, от началото на годината броят на регистрираните в бюрата по труда безработни е намалял с над 15 хиляди. През март те наброяват 221 600 лица.
За сравнение спрямо февруари – регистрираните безработни са по-малко с 9 011 души. В сравнение с година по-рано – с 40 171, съобщава Агенцията по заетостта, предават от fakti.bg.

По данните може да се съди за една устойчива тенденция към намаляване на безработицата. През март регистрираното равнище продължава да намалява в страната като достига 6,8 %, това посочи бТВ.

Новорегистрираните безработни през месеца наброяват 21 741, като в групата младежите заемат дял от 24 %, лицата над 50 години – 27 %, самоопределилите се като роми са 13 %, а лицата с увреждания около 5 %. Благодарение дейността на трудовите посредници над 5 500 безработни са активирани да ползват предлаганите от Агенцията по заетостта услуги.
Спрямо месец по-рано впечатление прави нарастването с над 50 % на регистриралите се неактивни, чиято бройка достига 1 304 лица.

Свободните обявени работни места през март, от реалната икономика са 23 131, това показват данните от Агенцията по заетостта, а сравнението с месец по-рано сочи съществен ръст от близо 45 % в нуждата от работна сила.
Статистиката говори за видимо оживление на трудовия пазар, традиционно над 80 % от местата са обявени от частния сектор.

Най-много са работните места в сферата на: Най-много са работните места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството – 23 % от заявените или 5 449, в преработващата промишленост – 20 % от заяввените или 4 746 и търговията – 16 % от заявените или 3 692.

Работещите в сферата на персоналните услуги, работниците в добивната и преработваща промишленост, продавачите, работниците в селското стопанство, работниците по събиране на отпадъци, операторите на стационарни машини и съоръжения, водачите МПС и подвижни съоръжения и др, обхващат най-търсените групи професии през март.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder