По- секретно става бюрото за защита на свидетели

По- секретно става бюрото за защита на свидетели

Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор става държавна тайна, а обвинител №1 получава повече власт, свързана с опазването на свидетелите. Отпада пълната промяна на личността на застрашените, тоест тяхната защита намалява.

Промени в специалния закон са внесени от правителството в парламента преди седмица. Те предвиждат в списъка с информацията, която е държавна тайна, вече да влизат не само данните за самоличността на служителите на бюрото, но и организационната и щатната му структура. Така на практика бюрото се изравнява с една от най-тайните структури – Специализираният отряд на МВР за борба с организираната престъпност. Баретите на МВР имат спецзащита и могат да крият самоличността, адресите, дори и собствеността на автомобилите си.

Ако предложенията се превърнат в закон, ще отпадне опцията свидетелите да получават пълна промяна на самоличността. Остават възможностите за физическа охрана, настаняване на безопасно място, преместване в чужбина и получаване на документи с нови основни данни. Според мотивите така ще се намали рискът от посегателства срещу защитени свидетели.

Решение е странно – през годините има МНОГО случай на ликвидирани важни свидетели по делата срещу организираната престъпност. Пример беше убит свидетел, за когото се твърдеше, че той е бил човекът, наел къщата в Банкя, където в джип бил открит десантен автомат „Калашников“ от убийството на Филип Найденов-Фатик. И, че бил разпознал шестимата нападатели по снимки. След това се оказа, че е бил свидетел и по друго дело, гледано в спецсъда, и го пази държавата. Ключова свидетелка по едно от големите дела за пране на пари от организираната престъпност също беше разстреляна. И вместо прокуратурата да обясни защо жената не е охранявана и защо поне не е засекретена самоличността й, последва изявление, че и без нея ще се докаже престъплението и че ликвидирането й било сигурно доказателство, че разследващите са достигнали до високите нива на организираната престъпност.

На този етап главният прокурор назначава само директора на Бюрото за защита. Промените ще му дават правомощия да назначава и служителите. Тези промени предвиждат още, че Съветът по защита няма да се събира на всеки три месеца, за да разглежда отчетите на главния прокурор за изпълнението на Програмата за защита. Това ще се прави само два пъти годишно. Само Главният прокурор може да разгласява информация за специалната защита.

Той ще дава и предварителна защита на свидетелите, преди да влязат в програмата. Прокурор №1 вече няма да съгласува устройството и правилата на бюрото с Висшия съдебен съвет, а ще ги определя сам. Ще решава и какъв да е размерът на допълнителните възнаграждения в бюрото.

Източник: Actualno.com

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder