Повече от десетки партии не са се отчели пред Сметната палата

Повече от десетки партии не са се отчели пред Сметната палата

За 2017 година цели 25 партии не са подали годишните си финансови отчети пред Сметната палата. Това съобщават от институцията. От тях действащи са 18 партии, предадоха от actualno.com.

А именно ПП „Българска индустриално аграрна партия“, ПП „Благоденствие-обединение-градивност“, ПП „Вот-Консерватори“, ПП „Български земеделски съюз“, ПП „Гражданска сила“, ПП „Движение народен юмрук за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани“, ПП „Движение за равноправен обществен модел /ДРОМ/“, ПП „Европейска сигурност и интеграция /ЕСИ/“, ПП „Другата България“, ПП „Народняшка земеделска партия Никола Петков“, ПП „Либертас България“, ПП „Обединена България“, ПП „Национално патриотично обединение“, ПП „Роден край“, ПП „Политическо движение заедно със Сливен“, ПП „Федерация активно гражданско общество“, ПП „Съюз на демократичните партии и движения ЕРА-З“ и ПП „Черноморец“.

За втора поредна година декларация не подават четири от въпросните партии – ПП „Гражданска сила“, ПП “ Български земеделски съюз“, ПП „Народняшка земеделска партия Никола Петков“ и ПП „Национално патриотично обединение“. По тази причина от Сметната палата напомнят, че тези формирования трябва да бъдат разпуснати, съгласно Закона за политическите партии, с иск на прокурор.
С прекратена регистрация през 2017 година, са останали 7 партии, които са спрели дейност. Те са – ПП „Обединена партия на пенсионерите в България /ОППБ/“, ПП „Партия движение за социална солидарност“, ПП „Български граждани ЗБОРИМ“, ПП „Движение за благоденствие и възход“, ПП „Камара на експертите“, ПП „Национално движение за свобода и демокрация /НДСД/“ и ПП „Съюз на репресираните в България след 9 септеври 1944 година“.

Пред Сметната палата са се отчели цели 137 партии. На две от тях отчетите са подадени в срок, но не са спазени изискванията на Закона за политическите партии относно съдържанието, формата и начинът на на подаване. Това са – ПП „Нова сила“ и ПП „Национално движение за стабилност и възход /НДСВ/.

Глобени предстои да бъдат всички партии, не представили отчети съгласно Закона за политическите партии и тези, чиито отчети не отговарят на изискванията. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лева.
Предвижда се Сметната палата да започне своя ежегоден одит на приходите, разходите, финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които са получавали субсидия през предходната година, участвали са в избори и са ползвали предоставени помещения – общинска или държавна собственост.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder