Астероид с огромни размери мина покрай Земята

Астероид с огромни размери мина покрай Земята

Астероид с размери на футболно игрище премина на косъм от земята на 15 април. Скоростта му е била 106496.73 км/ч., а разстояние около половината от разстоянието до Луната. Страшното било, че астероидът е забелязан само няколко часа преди да премине близо до нас.

Космическото тяло бе забелязано от Catalina Sky Surve, спонсорирана от НАСА програма, базирана в Университета на Аризона в Тусон.
По време на най-близкия си подход астероидът, наречен 2018 GE3, се приближи само на 192 300 километра от Земята. Учените изчислиха, че през 2018 г. GE3 има диаметър от 48 до 110 метра, което е около три пъти повече от обекта, причинил известното събитие край р. Тунгуска през 1908 г. – експлозия над рядко населената сибирска тайга, поваляйки 2000 квадратни километра гора. Събитието Тунгуска е пример какви поражения нашата планета неизбежно ще срещне в бъдеще.

Астероиди с подобни размери като на 2018 GE3 са доста редки и не доближават до нашата планета по-често от веднъж на няколко години. Повечето от тези тела произхождат от Главния астероиден пояс, разположен грубо между орбитите на планетите Марс и Юпитер.

Идентифицирането и проследяването на астероидите е много трудно и някои не могат да се уловят от нашите инструменти, въпреки че биха могли да достигат до Земята. Повечето астероиди са с диаметър само няколко десетки метра, което ги прави трудни за проследяване.
Астероидите също така отразяват малко светлина или поне недостатъчно, за да бъдат лесно забелязани от нашите телескопи. И тъй като астероидът в близост до Земята се движи много бързо в небето в сравнение с планетите, телескопите също трябва да бъдат разположени в правилната зона и в точното време, за да го уловят. НАСА има програма с помощта на мрежа от телескопи, която е посветена на проследяването на астероидите, които могат да причинят катастрофални щети при попадение на Земята. Програмата обаче не следи астероиди с толкова малък размер като на 2018 GE3, което все още е много притеснително.

Източник:novini.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder