Компанията „Спейс Екс“ отлага изстрелването на нов телескоп за откриване на екзопланети

Компанията „Спейс Екс“ отлага изстрелването на нов телескоп за откриване на екзопланети

Отложено беше изстрелването на ракетата „Фалкон 9“, от компанията „Спейс Екс“, с нея в орбита трябваше да бъде изведен телескоп на НАСА, да издирва потенциални условия за живот и екзопланети с размера на Земята. Изстрелването на ракетата с телескопа се отлага най-малко с 48 часа във връзка с проблеми със системата за контрол на навигацията и насочването, предадоха от dariknews.bg.

Изстрелването на ракетата с телескопа, който се нарича Тес (TESS – Transiting Exoplanet Survey Satellite), се налагаше да стане тази нощ, в 22.32 ч. по Гринуич, от комсическия център, Кейп Канаверал, във Флорида.
Самата метеорологическа прогноза беше благоприятна.

Мисията на Тес ще продъжи две години, на стойност 337 милиона долара. Тес ще търси екзопланети с така наречения транзитен метод и ще изследва 200 000 от най-ярките звезди, близо до Слънцето.

При него се следи интензитета на светлината на звездата. Ако яркостта намалява редовно и еднакво, се предполага, че това се дължи на преминаването на планета. По-нататъшни наблюдения с наземни телескопи могат да определят масата на планетата и нейната плътност и състав. По-далечни наблюдения с наземни телескопи ще могат да определят плътността, състава на планетата и нейната маса.

Специалисти от НАСА са в очакване Тес да открие хиляди неизвестни светове до този момент, планети „суперземи“ /стотици от тях с размерите на Земята или двойно по-големи/. Ще продължи делото на предшественика си – космическия телескоп Кеплер. Потвърдени вече с други телескопи, с негова помощ бяха открити около 2300 екзопланети.

Тес ще изследва по-голямата част от небето, в сравнение с Кеплер – обхватът на Тес е 350 пъти по-широк. Ще търси екзопланетите с условия за живот, които са най-обещаващите. Данните ще бъдат предавани до Земята, а там ще бъдат правени и последващи наблюдения за потвърждаване съществуването на екзопланетите.

За да достигне Тес уникалната си високоелиптична орбита, в която ще „прави лупинги“ между Луната и Земята на всеки две седмици и половина, ще бъдат необходими около 60 дни след изстрелването. Първите обработени данни се очаква да бъдат разпространени в началото на 2019 година.

Без слънчевите панели, които ще бъдат сгънати за изстрелването, телескопът Тес е с размери – 1,5 м. на 1,2 м. и теглото му е едва 362 кг.
Той е оборудван с четири широкоъгълни камери и слънчев сенник, който да спира пряката светлина, докато работят те.
Инструменти за откриването на извънземен живот обаче на него няма.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder