В Силистра – ученици към вицепрезидента Йотова: Имаме ли бъдеще, ако останем в България?

В Силистра – ученици към вицепрезидента Йотова: Имаме ли бъдеще, ако останем в България?

„Искаме да останем и да работим тук, в България. Но как да създадем семейство и да се грижим за него със заплата от 500 лв.?“

С тези въпроси към вицепрезидента Илияна Йотова, се обърнаха абитуриенти от Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“, в Силистра, предаде novini.bg.

Необходима е волята на държавата, която да създаде конкретни политики за по-слабо развитите региони, да могат да бъдат задържани в тях младите хора, това посочи Йотова.

„Нужно е целево финансиране за тези региони“, убедена е вицепрезидентът.
„Имаме 4-5 града, в които се съсредоточи голяма част от населението в България. В същото време много места с потенциал за развитие обезлюдяха“, заяви Илияна Йотова. Липсва визия за страната ни през следващите години, отбеляза още вицепрезидентът.
Според нея тази политика не трябва да се прави в кабинетите в София, а с хората по места.
„Основната роля е ваша, на младите хора“, обърна се към учениците вицепрезидентът „Защото вие сте строителите на съвременна България – така, както бе построена държавата ни след Освобождението“, отбеляза Йотова.
Повдигнат на срещата бе въпросът за сринатия авторитет на учителя и за отношението на обществото към учителската професия. Бяха разискани предизвикателствата пред пазара на труда. Споделени бяха мнения, че все повече се бюрократизира учителският труд. За по-голям синхрон между професионалната реализация и образованието настояват младите хора. Необходимо е преформатиране на образователната система. Като показател за резултатна политика, Илияна Йотова изтъкна дуалното образование в страни като Швейцария и Германия. Необходимо е също и преформатиране в образователната система.

В България не са достатъчни само пилотните проекти по програмата.
По думите на вицепрезидента въпросът с корупцията е много значим, а тя е прояла отвсякъде обществото ни. Обширен диапазон от теми, споделиха завършващите средно образование, с Илияна Йотова.
Те много пряко и живо се интересуват от случващото се в Европейския съюз, мястото на България в него, от предизвикателствата пред сигурността, от външната политика на страната ни, от запазването на европейското финансиране в неговия настоящ вид.

Не трябва да се променя философията на финансиране с европейски средства и финансовите инструменти от Плана „Юнкер“ да заменят изцяло кохезионната политика, категорична е вицепрезидентът.

„България трябва да си отговори на въпроса кои са приоритетните области, в които тя ще инвестира тези средства“, отбеляза Илияна Йотова. Относно противопоставянето между Запада и Русия и кризата в Сирия, вицепрезидентът поясни, че Европа изостави лидерската си позиция като не си направи изводите от Арабската пролет.
„Със санкции и междудържавни конфликти не може да се води битката с „Ислямска държава“. Без Русия не можем да се справим с тероризма“, заяви Йотова.

„Визитната картичка на нашата гимназия е проектната дейност“, от своя страна отбеляза Дочка Милушева – директор на ПГСУАУ „Атанас Буров“, която представи на вицепрезидента конкретните проблеми, пред които е изправено училището. Основните са липсата от години на физкултурен салон и остарялото техническо оборудване.
Професионалната гимназия с 55-годишна история е едно от най-престижните учебни заведения в Силистра. А възпитаниците й завоюват челни позиции на различни олимпиади, състезания и конкурси.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посети Регионалния исторически музей в Силистра, след разговора с учениците, експонатите, в който представи професор Георги Атанасов. Гробница със стенописи от средата на IV век, също бе разгледана.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder