Гимназията в Лом очаква завещанието от 1 милион долара

Гимназията в Лом очаква завещанието от 1 милион долара

Стипендия от дарението ще получат 10 възпитаници на Ломската гимназия, завещанието от 1 милион долара е от български емигрант в САЩ.
Студентите в чужбина ще получат по 6 хиляди долара, а тези, които учат у нас по 800 долара годишно.
Дарените средства все още не са постъпили. Директорът споделя, че дарителят е завещал 40% от собствеността си, в това число и имоти. Когато те се продадат и средствата бъдат разпределени между наследниците, гимназията ще получи дела си.

Дарителят д-р Андрей Георгиев завършва Ломската гимназия през 1939 година. Учил е медицина в София. Напуска България законно, отивайки да специализира в Чехословакия. След това обаче не се връща.
Премества се във Франция, а по-късно в САЩ. Следен е от Държавна сигурност по подозрение, че в САЩ се подготвя за шпионин. След 9 години оперативните работници признават, че д-р Андрей Георгиев се интересува само от медицина и прекратяват разработката.
252 ученици се обучават в гимназията и най- добрите от тях ще получат стипендия, за да следват в университети в САЩ и Европа. Такава е волята на дарителя д-р Андрей Георгиев.

Преди три години получили информация, че им е завещана част от 40% от имуществото на дарителя. Адвокатска кантора наета от изпълнителя на завещанието, но ги предупредили, че няма да стане бързо.

Това е причината новината да не е съобщена веднага. За дарението се разбира през 2017 година, когато се открива банковата сметка, в която да постъпи сумата от дарението. През есента са избрани и първите 10 стипендианти.
През 2007 година дарителят д-р Андрей Георгиев идва в България, посещава гимназията в Лом и се среща с директора й. Това, което му направило впечатление, че при положение, че 50 години този човек не е бил в България, той говорил перфектно български език, без никакъв чужд акцент.

Източник: dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder