Топ вести
Борисов – На Балканите мислим вече за мир и просперитет на народите си, не къде и колко хора да заколим

Борисов – На Балканите мислим вече за мир и просперитет на народите си, не къде и колко хора да заколим

Акцентите в срещата между министър-председателя Бойко Борисов и премиера на Словения Мирослав Церар, бяха отношенията между държавите на Балканите и управлението на мигрантската криза.
Те разговаряха преди Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чийто ротационен председател е Словения, това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.
Като ключова беше определена ролята на България в общоевропейските усилия за решаване на бежанския проблем, от Мирослав Церар.
Той посочи, че нашата страна е за пример при опазването на външната граница на Европейския съюз и при овладяването на мигрантския натиск, предадоха от novini.bg.

Борисов въведе и запозна своя словенски колега с резултатите от проведената лидерска среща между Турция и ЕС, на 26-ти март. Премиерът подчерта, че при справянето с този въпрос, решаващ е диалогът.
„Турция е наш съсед и винаги се стремим да имаме прагматични отношения. Споразумението с Анкара трябва да се спазва, за да се реши проблемът с миграцията“, каза Борисов.

Премиерът Борисов определи добросъседството и диалога като критично важни условия за постигането на икономически растеж, укрепването на стабилността и успешното развитие на страните в региона.
„Без инвестиции, без свързаност, Балканите ще останат изолирани. Убеден съм, че това, от което всички имаме нужда, е изграждането на инфраструктура, дигитална свързаност, икономика. Там, където се инвестира, и то от много и разнообразни източници, няма войни“, обърна внимание Борисов.

Премиерите на двете страни изразиха своето общо мнение, че стимул за подобряване на отношенията между страните на Балканите и на връзките с държавите от ЕС, може да бъде реализирането на съвместни проекти.

Словенският премиер лично благодари на Бойко Борисов за ангажираността му за европейската перспектива на западнобалканските страни и даде пълна подкрепа на активността на България за постигане на свързаност в региона.

Мирослав Церар посочи „И аз като теб вярвам, че пътят на тези държави е евроинтеграцията. За нас, за мен, ти си фактор за стабилност на Балканите“.

По време на срещата им бяха разискани и задълбочените икономически контакти между Словения и България.

Откриването на първата директна въздушна линия между София и Любляна беше определено като положителна стъпка. Тази транспортна връзка ще допринесе за увеличаване на туристическия поток и за активизиране на бизнес контактите. Беше подчертана и необходимостта да се увеличи инвестиционния интерес между двете страни. Посочени като възможности бяха организирането на съвместни събития с участието на браншови организации и бизнесмени и възобновяването на дейността на българо-словенската търговско-промишлена камара.

„На Балканите вече мислим за мир, а не къде и колко хора да заколим“, заяви Бойко Борисов, след срещата на лидерите от ПСЮИЕ.

„Радвам се да видя, че лидерите на Балканите осъзнават, че само ние можем да си помогнем и да решаваме конфликтите си. По време на срещата на лидерите от ПСЮИЕ приехме декларация, която включва и че Косово ще бъде домакин на следващата такава среща и колегите от Сърбия се съгласиха. Това е ясен знак към ЕС, че в момента Балканите имат политически елит, който мисли за мир и просперитет за своите народи, а не както преди 20 години – къде и колко хора да заколим“, съобщи той.

По негови думи единствено ние като Балкани можем да дадем в Европа пример, че сами сме способни да решаваме конфликтите си.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder