Топ вести
23.02.2020 - Aкция на МВР: Само за 8 часа над 200 проверки, 4 отнети книжки и над 80 нарушения (Новините на Видин Вест – ранна емисия)
21.02.2020 - Разследват касиер в Информационния център на Община Видин за отклоняване на средства от такси (Новините на Видин Вест – ранна емисия)
21.02.2020 - Голямо количество нарязан безакцизен тютюн е установено на територията на столицата (Снимки)
21.02.2020 - Стряскащи данни от приключилата операция ROADPOL
21.02.2020 - Наградиха европейската шампионка по борба Мими Христова от Враца
21.02.2020 - Във Видин осигуряват безплатен обществен транспорт за Голяма Задушница (Разписание)
21.02.2020 - Близо 17 200 текстилни изделия, имитации на световноизвестни марки, задържаха митническите служители
21.02.2020 - 1000 лева за новородено в Чипровци
21.02.2020 - Европейски проект обединява МВР – Видин и Враца да работят съвместно с Полицейски инспекторат на окръг Долж – Румъния (Снимки)
21.02.2020 - Враца бе домакин на семинар, посветен на медиацията (Снимки)
Няма краен срок за приемане на еврото и към  – бързата писта на еврозоната

Няма краен срок за приемане на еврото и към – бързата писта на еврозоната

България може ли да се качи на бързата писта за еврозоната. Какви сигнали дава нашата страна, след намаляването на външния ни дълг, обсъдиха икономистите Владимир Каролев и Георги Ганев, съобщават от novini.bg.

Напълно възможно е страната ни да изпълни условията за влизане в „чакалнята“ на еврозоната и същинската еврозона, според двамата. Но има вариант отново да не бъдем приети, поясниха, че няма краен срок за приемане на еврото и това трябва да стане, но е неясно – кога ще се случи

България теоретично може да подаде заявлението си, още по време на нашето Председателство.

„Преди година ЕЦБ даваше сигнали, че няма интерес да приема нови страни в т.нар. чакалня. Сега политическата обстановка е различна. Има сигнали и от Брюксел и Париж, от Берлин и ЕЦБ и вече може да се мисли по този въпрос”, коментира Ганев.

По мнение на Каролев – въпреки, че на централно ниво Меркел казва „Да“, това не означава, че ще има одобрение.

„Имаше тема в техен вестник със заглавие: „По-добре без София”. Те поставят въпроси и за обективни критерии – по-малко корупция и реформирана съдебна система”, заяви той.

Ганев добави, че изискванията да се влезе в „чакалнята“ са по-тежки от самото влизане в еврозоната. Всички 19 членки трябва да дадат своето одобрение, иначе се изисква квалифицирано мнозинство.

Те успокоиха отново – може дори да има спад в инфлацията, но вдигане на цените няма да има. Ганев посочи, че отдавна имаме нисък публичен дълг – относно новината за понижаване на външния ни дълг, с 2,3 млрд. лв.
„По-важното е, че това се отразява в оценката на макроикономическите дисбаланси. Бяхме извадени от категорията на тежките дисбаланси. Това беше свързано с повишаване и на кредитния рейтинг, както и с ръст на преките чужди инвестиции и повече внос на инвестиционни стоки”, съобщи той.
Ако това се окаже тенденция, според Каролев, би трябвало да се намалят лихвените равнища още, по които фирми могат да взимат заеми.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder