Борисов: България е един от най-лоялните членове и доказан партньор в НАТО

Борисов: България е един от най-лоялните членове и доказан партньор в НАТО

Един от най-лоялните членове на НАТО, доказан в операциите на Алианса и дал жертви при изпълнението им, е България.

Това беше изявлението на Бойко Борисов по време на срещата си с Роуз Готемюлер, заместник-генералния секретар на НАТО, предадоха от novinite.bg.

От правителствената пресслужба съобщиха, че тя е на посещение у нас.

Борисов посочи, че членството ни в Европейския съюз и евроатлантическият път на страната ни, са стратегически приоритет на правителството.

България отдава приоритет на сигурността и стабилността в страните от Западните Балкани и очаква напредъкът на държавите-кандидатки да бъде отчетен, подчерта още премиерът.

„Трябва да изпратим ясни послания за продължаване на политическия ангажимент и практическото сътрудничество със страните от региона“, съобщи той.

Министър-председателят обърна внимание на периодичните прояви на етническо напрежение и национализъм, които е възможно да доведат до сътресение в региона и подчерта, че поемането на ангажимент от страните от ЕС и НАТО към тях ще донесе повече стабилност.

„Искаме да превърнем Балканите в строителна площадка, а не в гробове от масови убийства и етнически конфликти“, добави той.

Борисов уведоми заместник-генералния секретар на НАТО, че България е готова с актуализирани проекти за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътни войски и нов тип боен самолет за ВВС.

Разработва се и проект за два модулни многофункционални кораба, за по-късен етап.

„Въпреки, че политическите ни опоненти не приемат увеличението на средствата за въоръжение, мисля, че с тези проекти, ние ще ние покрием изискването на НАТО за отделяните разходи за отбрана“, каза Борисов.

България продължава да бъде подкрепяна от НАТО, защото е ценен партньор и дава своя изключителен принос в общите ни операции, особено към мисиите в Афганистан и Косово, посочи заместник-генералният секретар на Алианса.

Роуз Готемюлер подчерта, че е впечатлена изключително от професионализма на въоръжените сили. Тя оцени високо и ролята на България за задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и Алианса и приветства успешното провеждане на ротационното председателство на Съвета.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder