Историческият музей във Враца търси средства за археологически разкопки във видинско

Историческият музей във Враца търси средства за археологически разкопки във видинско

Регионалният исторически музей – Враца кандидатства за целева финансова подкрепа, пред Министерството на културата, за теренни археологически проучвания в раннонеолитното селище в местността „Градец“ при видинското село Майор Узуново, предадоха от bnr.bg.

Интересът към този обект е породен от неговото сходство с раннонеолитното селище в местността „Валога“ при село Оходен, община Враца, и обекти в съседна Сърбия, поясни Георги Ганецовски, директорът на музея.

„Най-напред откритията в раннонеолитния обект при Оходен, които дадоха съвсем нови данни за появата на първите земеделци в сегашната територия на Северозападна България. Още тогава направи впечатление, че районът на Видинска област е като бяло петно. Подобни обекти логично би трябвало да присъстват, но не бяха локализирани. Предвид обстоятелството, че от другата страна на Тимок, в днешна Източна Сърбия, има доста любопитни подобни обекти, които касаят именно началото на този период. Естествено закономерното се случи, бяха локализирани няколко подобни обекта във Видинско, като единият, през 2013-та, стартира като спасителни проучвания заради сериозна иманярска намеса, продиктувана от наличието и на други, по-късни обекти.“

Спасителните разкопки край Майор Узуново показват изключително интересни резултати, въпреки пораженията от иманярската дейност.

„Обектът определено дава връзка между откритията в днешна Източна Сърбия и откритията при Оходен, като бяха локализирани и много сходни археологически структури както като форма, така и като материал, така и като датировка. През миналата година на мястото бяха извършени геомагнитни проучвания съвместно с апаратура и екип на Нов български университет, което ни даде възможност да локализираме някои от археологическите структури, въпреки сериозното посегателство върху културните пластове. Дори на геомагнитните снимки се вижда работа с тежка верижна техника, което е недопустимо. Така или иначе, мисията на археолозите е да се спаси каквото може от информацията. Имаме прекрасно сътрудничество с Регионален исторически музей- Видин и всичко, което се открива както като документация, така и като движимо културно наследство, постъпва в архива и фондовете на Регионален исторически музей- Видин.“

Археолозите ще продължат с проучването на интересния обект край Майор Узуново през септември и октомври тази година, в случай, че Министерството на културата предостави необходимото финансиране.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder