Кога и в България ще можем да получаваме средноевропейски заплати?

Кога и в България ще можем да получаваме средноевропейски заплати?

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева се изказа с прогноза, че ако доходите в България продължат да растат с миналогодишни темпове, до десетина години, те ще достигнат средноевропейските.
Захариева съобщи това на форум за доходите в страните от Западните Балкани, организиран от КНСБ, съобщават от novini.bg.

Тя напомни, че през миналата година ръстът на доходите е над 11,5 на сто, много по-висок от средноевропейския.
По нейни думи, ако темповете се запазят, перспективата е да достигнем до десет години средноевропейските нива.

Захариева обвърза постигнатото в България с европейската перспектива на Западните Балкани, която според нея ще доведе до по-високи доходи в региона. Изискващите се реформи по пътя на членството, не се правят само заради членството и единствено заради Брюксел, те преди всичко се налага да се правят заради гражданите, защото водят до по-високи доходи, това посочи Захариева.

По думите й доходите на Балканите все още изостават, тъй като ние сме демократична държава само от 27 години.

Вицепремиерът и министър на външните работи пое ангажимент пред синдикалните представители на страните от Западните Балкани, че подкрепата на българското правителство към тях няма да приключи със шестте месеца на председателството ни, а ще бъде дългосрочен приоритет, като целта е на всеки година и половина-две, да има форум на високо ниво, като предстоящия на 17 май.

Фокусът към Западните Балкани, според Екатерина Захариева, ще е най-голямото постижение на българското председателство.
Тя обясни, че европейската перспектива, благополучието, сигурността и просперитета на Западните Балкани са дългосрочен приоритет за България.
Вицепремиерът съобщи предварителна новина, че хърватското правителство е поело ангажимент по време на хърватското председателство да се организира отново форум на високо ниво, което ще е след около година и половина-две.
Очаква се днешната конференция да приеме декларация към Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов. В нея ще се формулират исканията на синдикатите от региона, това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В декларацията основното искане е синдикатите и работниците да участват в преговорния процес. Проблемите на работната среда, на доходите, на осигуряването, на социалната закрила трябва да намерят достойно място, заяви Пламен Димитров. Той посочи, че доходите на Балканите не са много различни. Нетният среден доход към декември миналата година в България след облагане е 450 евро, в Сърбия – 456 евро, в Черна гора – 512 евро, в Босна – 440 евро, в Македония – 387 евро , в Косово 457 евро, в Албания – около 300 евро, единствено в Хърватска и Словения са по-високи около 790-800 евро в Хърватска и доста по-нагоре в Словения, отбеляза още Пламен Димитров.

Последните данни на КНСБ сочат, че средната работна заплата на Балканите номинално изостава в порядъка на 5 и 10 пъти спрямо старите държави-членки и около 1,8 – 2,2 пъти в сравнение с новите държави-членки.

По отношение минимална работна заплата, с най-нисък размер са Албания /180,52 евро/ и Македония /239,74 евро/. В другата крайност е Хърватия, с 462 евро.
България е с най-ниската минимална заплата в ЕС – 260,76 евро.
За сравнение – в Люксембург тя е 1999 евро.
Лидерът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, обяви, че не заблуждава никой и няма определени очаквания за времевия хоризонт за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.
По негови думи пътят на присъединяването няма да е лесен, не трябва да бъде и самоцел, но се налага да се знае, че е от жизнен интерес за стабилизация на развитието на региона.

„Нямаме нужда от нови разделителни линии, а от изграждане на мостове – в прекия, и в преносния смисъл – от изграждането на магистрали, до обща борба за повишаване на доходите и за подобряване на положението на младежите“, заяви синдикалният лидер.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder