Член от спасителния екип за издирването на Боян Петров: Над лагер 2 вече се търси тяло, не жив човек

Член от спасителния екип за издирването на Боян Петров: Над лагер 2 вече се търси тяло, не жив човек

Според шерпите „Трагедия с алпиниста ни се е случила точно под върха“, обясни Кирил Петков, във връзка с издирването на алпиниста ни Боян Петров, който вече от дни е в неизвестност.

Част от спасителите, търсещи Боян Петров, в подножието на върха Шишапангма, тръгнали от лагер 1 надолу към базовия лагер, съобщават от nova.bg.

Няколко точки са набелязани в този периметър, които трябва да бъдат проверени. Ако и там не се открият следи от нашия алпинист, операцията по издирването му вероятно ще бъде прекратена. Това каза един от членовете на спасителния екип в Хималаите, Кирил Петков.

„Днес времето се влоши сериозно. Има мъгла в цялата планина, вали сняг, няма никаква видимост”, каза още Петков.

Той бе категоричен в изказването си, че над лагер 2, по пътя към върха, след толкова много дни, от които Петров е в неизвестност, шерпите „вече търсят само тяло, но не жив човек“.

Обърна се с благодарности, към усилията на китайските спасители, положили неимоверни усилия в откриването на Боян Петров.

Междувременно се разбра, че екипа от спасители, открили следа от Петров, до лагер 3, а именно неговия инсулин.

„Личната теория на най-добрия шерп, който е и добър приятел на Боян, е, че най-вероятно трагедията е станала между лагер 3 и върха – заради големи пропасти, покрити със сняг. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота”, посочи още Петков.

Едната група шерпи стигнала до 10 метра под Шишапангма, в неделя, но те не могли да продължат нагоре. Спрели ги големите снегонавявания.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder