Парното и топлата вода – възможно да поскъпнат, от 1 юли

Парното и топлата вода – възможно да поскъпнат, от 1 юли

Възможно е от 1 юли парното и топлата вода да поскъпнат. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, Иван Иванов, съобщиха от dariknews.bg.

Той счита за реалистично поисканото повишение на цената на газа с 16 %, от „Булгаргаз“. По неговите думи, заявените цени от „Булгаргаз“ са само предварително известие, което компанията е дала на сайта си.
КЕВР ще изчака до 10 юни, когато „Булгаргаз“ ще подадено официално ценово заявление, като през този месец ще се следи включително цената на природния газ и нефта, на борсите и световните пазари.

По правило парното със сигурност ще поскъпне, в случай, че енергийният регулатор разреши повишаване на цената на газа с над 5 %. Регулаторът ще прави анализ с колко да повиши цената на синьото гориво.

„С близо 20% поскъпна цената на суровия петрол на международните пазари. От около 60 долара за барел, само преди няколко месеца, сега цената е 77 долара за барел. Моята надежда е събитията, които предизвикаха това поскъпване, да не са актуални след един месец. Това ще доведе до постепенно намаляване на цената“, посочи още Иванов.

Той обаче смята, че е некоректно месец преди официалните прогнози да се правят категорични такива. Върху тези цени влияние не може да бъде оказвано нито о българското правителство, нито от КЕВР, защото природният газ пристига на тези цени на границата на България и те биват определяни от доставчика – а в случая от „Газпром“.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder