От Българския автомобилен сектор решиха: на 17 май излизат на мирен протест

От Българския автомобилен сектор решиха: на 17 май излизат на мирен протест

Българският автомобилен сектор – товарни превози и превози и превози на хора, се обедини с решение да организира мирен протест на 17 май т.г., в деня на срещата на Върха, в София, предадоха от novini.bg.

Решението се взе на Конференция с международно участие „Европейското бъдеше на транспорта в Източна и Централна Европа“, която се провежда в София.
Целта на протеста е западните лидери да се убедят в размера на щетите, които промените биха донесли за икономиката на България и за гражданите ѝ, това заяви председателят на УС на Съюза на международните превозвачи /СМП/, Ангел Траков.

От бранша бяха единодушни – ще продължат да отстояват правото си на бизнес без двойни стандарти и дискриминация в ЕС.

Очаква се автомобилно шествие с тежкотоварни автобуси и камиони от 10.00 до 17.00 часа, на бул. „Цариградско шосе“ / отбивката към бул. „Брюксел“, лентите в посока София/.

Протестна колона ще бъде образувана от паркирани товарни автомобили до отбивката за кв. „Дървеница“ /4-ти км/.
До отбивката за бул. „Ситняково“, след отбивката за кв. „Дървеница“, ще бъде наредена протестна колона от автобуси.

Същевременно, от 13.00 до 17.00 часа, ще се проведе протестно шествие със сборен пункт пл. „Македония“, по маршрута от ул. „Алабин“ към Съдебната палата, вдясно по бул. „Витоша“, до паркопространството пред НДК, където Траков обясни, че протестиращите ще държат речи.

Позиционирани в София ще бъдат около 100 камиона и още толкова автобуси.
А в цялата страна, те ще бъдат много повече, тъй като в протеста се включват и градовете Велико Търново, Пловдив, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и други, обясни Траков.

Участниците в днешния форум посочиха, че товарните превози са бизнес, развиващ се в силно конкурентна среда и не получаващ субсидии от еврофондовете.
Спазват се строги регулации, които са свързани с техническо състояние на превозните средства, екологични норми, безопасност на труда с над 36 регламенти и директиви.

„Ето защо предлаганите регулации в пакет Мобилност 1 са напълно необосновани и засягат основно фирми от Централна и Източна Европа, които поради географската си отдалеченост ще бъдат силно затруднени или поставени в невъзможност а изпълнят изискванията“, коментира Йордан Абаджиев, изпълнителен директор на СМП.

Огласено анкетно проучване в бизнеса показва, че общо 79,5 на сто от управителите на фирми и собствениците определят промените в Мобилен пакет 1 като огромен риск за бизнеса и изразяват опасения, че ще фалират до 2-3 години.
Над 83 на сто определят изискването да се връщат за почивка у дома като особено затрудняващо, а някои дори като неизпълнимо. На практика, с готвените регулации, ще се отнемат приходи в бюджета на България, а след 2020 година от нашия държавен бюджет, ще трябва да се плащат по-високите вноски в бюджета на ЕС – за новия програмен период. Това е, което смятат представители на бранша.

Eкип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder