Топ вести
22.05.2018 - Децата на Враца рисуваха азбуката
22.05.2018 - Служителите по чистотата във Видин, на протест! (Новините на Видин Вест)
22.05.2018 - Чудотворната икона на св. Богородица „Одигитрия Байталска“ пристигна във Видин, за поклонение
22.05.2018 - Около 1,6 млрд. лв. ще се инвестират във ВиК, в 51 населени места
22.05.2018 - Областна комисия предлага промени в проекта на Националната здравна карта за област Видин
22.05.2018 - Пърформънс „Хронолог-разказвачът на време”, включващ се в културната програма на Бг Европредседателството, ще се изпълни в Монтана
22.05.2018 - На 26 май се провежда шесто издание на фестивала на народната кухня „Бабина душица“, в Монтана
22.05.2018 - Задържаха 23-годишен шофьор, употребил метамфетамини и канабис, в гр. Бяла Слатина
22.05.2018 - На територията на ОД МВР – Враца се проведе мащабна специализирана операция по линия „Наркотици“
22.05.2018 - Владимир Путин посреща Румен Радев, в Сочи
Готви се нов закон за хората с увреждания

Готви се нов закон за хората с увреждания

Хората над 18-години които са с трайни увреждания ще получават лична помощ според социална оценка на индивидуалните им потребности, а не както до сега според степента на увреждането. Това ще бъде заложено в в новия закон за хората с увреждания, той се подготвя от работна група към социалното министерство с участието на организации на хората с увреждания и на майките на деца с увреждания.

Социалният министър Петков съобщи, че целта е новият закон да бъде готов до края на юли, за да може да влезе в сила от началото на 2019 година. Организациите на майките на деца с увреждания настояват размерът на личната помощ да бъде поне стойността на минималната работна заплата и да се отпуска на хората с най-тежките увреждания.

Социалното министерство и представители на организациите на хората с увреждания и майките на децата с увреждания ще разработят съвместно изцяло нов закон за хората с уреждания, той ще замени сегашния закон за интеграция на хората с увреждания. В закона ще има нова дефиниция за човек с увреждане и ще се разпише правото на лична помощ според оценката на индивидуалните му потребности, но не медицинската оценка, а социална, която предстои да бъде разработена, обясни социалният министър.

По казаното от него личната помощ ще включва финансово подпомагане, както и услугите личен и социален асистент, които ще бъдат вкарани в закона, но всичко това ще е според индивидуалните потребности на всеки човек.

Работата по новия закон трябва да продължи до края на юли, за да има време за общественото му обсъждане и залагане на мерките в бюджетната процедура за догодина. Така от 1 януари 2019 г. се очаква всеки пълнолетен човек с увреждане да получава лична помощ от държавата.

Източник: dariknews.bg

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder