Антонио Таяни с изявление: За магистрали и жп на Балканите, Ес ще гарантира 10 млрд. евро

Антонио Таяни с изявление: За магистрали и жп на Балканите, Ес ще гарантира 10 млрд. евро

Председателят на Европарламента е на мнение, обаче, че Македония и Албания ще трябва да положат много усилия за присъединяване към ЕС.

Антонио Таяни заяви, че е било обсъдено на Срещата на върха, ЕС да финансира изграждането на инфраструктура, за 10 млрд. евро, на Балканите, съобщават m.dir.bg.

„Направих предложение за 10 млрд. евро европейско финансиране за изграждане на магистрали, железопътни и енергийни трасета, за изграждане на дигитална инфраструктура в региона“, отбеляза Таяни.

Софийската програма за Западните Балкани, в която ще са включени всчки инфраструктурни проекти с финансиране и срокове, трябва да бъде обявена след срещата. Всички проекти са на стойност 30 млрд. евро, според предварителни изчисления. Една част от финансирането ще е през заеми от Световната банка, а друга – през европейския бюджет. Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

Други два проблема европейските лидери са поставили пред Балканските държави. Първият проблем е ограничаването на миграцията, съобщи Таяни. А вторият бил за недопускането на джихадисти, които се завръщат по родните си места от Сирия и Ирак. Този проблем е главно за Косово, но не само там, уточни Антонио Таяни. Като точка, в която се събират джихадисти, той посочи и Босна и Херцеговина. „Ние подкрепяме умерения ислям в Босна и Херцеговина, но в страната влизат и много радикални джихадисти“, обясни Таяни.

Шефът на Европарламента предвижда Сърбия и Черна гора да се присъединят към ЕС, до края на 2025 г. Същата позиция изказал и по време на разговорите си с Александър Вучич, президентът на Сърбия.
Трябва обаче да се спазват напълно правилата“, отбеляза Антонио Таяни.

Македония и Албания било възможно, до края на годината, да получат дата за започване на членски преговори.

Западните Балкани са Европа, но ако тези държави искат да са пълноправни членки на ЕС, те трябва да уважават и нашите правила в Съюза, съобщи Таяни. „Споменах Сърбия и Черна гора, които вече са стартирали този процес, но това се отнася и за Македония и други държави. Не стоим като препятствие, а помагаме да се върви в европейската посока“, поясни шефът на Европейския парламент.

Той уточни, че още от самото начало, когато е поел поста – председател на ЕП, подкрепя този процес, но държи на темите като корупция, устои на ЕС и свобода на медиите.

„Всички държави трябва да следват тези правила“, добави председателят на Европарламента.

Той смята, обаче, че ще е необходимо Македония и Албания да положат доста усилия, за да се присъединят към ЕС.

„С Македония вече са отворени преговорите, но също така трябва да кажа, че това е валидно и за Сърбия, и за Черна гора“, обяви Таяни.
На въпрос относно името на Македония, той отгвори, че това не е в рамките на правомощията му.

Попитан във връзка с това – какво е мнението му за свободата на медиите в Черна гора, той отговори, че е ходил на посещение там, преди 7-8 месеца и смята, че работят, за да вървят в правилната посока. „Трябва да затвърдим свободата на медиите. Казвал съм го и на Словакия, след случая с убийството на разследващия журналист там. Аз самият съм журналист и свободата на медиите е нещо изключително важно навсякъде“.

Според Таяни, обаче, е необходимо да има свобода на медиите и в реални измерения. „За най-скорошния случай в Черна гора е важно да изпратим силно послание, че свободата на медиите е едно от най-важните неща в диалога ни“, допълни още Антонио Таяни.

Екип: Видин Вест

Сподели в социалните мрежи:
Jooble : Работа в град Видин

Обяви от Видин, региона и света

error: Прочети повече на www.vidinvest.com
placeholder